….att inte skulle hända Er över jul, hände här! Nästan iaf. På julafton kom det en kalv, en helt normal kalvning som väl var. En stor fin tjurkalv efter Sampo efter 3:e kalvaren Lucia efter Van. På julaftonseftermiddagen såg jag att 553 Hilma fått mastit, men hon var inte sjuk och åt bra, så jag gav henne lite Romefen och bestämde att ringa veterinären nästa dag istället. Nästa morgon var hon liggande i en liggsäng, förlamd! Shit också, vart hon verkligen så dålig?? Det blev transport in i sjukbox i L50-skopan. Vet. kom och hon dubbelbehandlades med pc mm, och fick kalk. Det visade sig sen att hon låg inte lågt i kalk! Hon verkar ha fläkt sig?? Hur detta nu gått till, eftersom hon låg som vanligt i en liggsäng.
På annandagen hördes ett ”klonkande” från kornas utgödsling… Ett linhjul höll på att lossna från väggen! Det är då så jä-la typiskt va´?! Trodde inte det var sant! Dessutom på den utgödsling som absolut inte gick att lämna stående till nästa dag, den på kornas liggsida. Vi gick ut lite tidigare på eftermiddagen för att hinna fixa det, vi skulle ju på 50-årsfest kl.18… Efter 5 timmar hade maken lyckats fixa till det! Till saken hör att detta linhjul har lossnat flera gånger tidigare och betongen börjar vara lite perforerad där, till sommaren måste vi nog hitta på nåt sätt att laga till väggen lite…Tur som var hade vi grejer hemma DSC_0535iaf.
Medans maken höll på med utgödslingen såg jag att 553 i boxen låg platt på sidan och kämpade med att komma upp på bröstet, hon var alldeles svettig. Gick dit och skulle hjälpa henne, lite otänkt skulle jag ta tag i hennes halsband, och just då slängde hon upp huvudet och skallade mig rejält. Såg stjärnor och månar ett tag och blev sittande i boxen, och med en sprängande huvudvärk.. Sent omsider, kl.20 gick vi från ladugården, duschade och åkte på festen…Jag kan ju säga som så, att rödvin hjälper inte mot hjärnskakning! Idag har jag ätit huvudvärkstabletter hela dan och sovit.
553 ligger ännu men är pigg och äter. Det var inte colimastit, som vi var så säkra på, utan streptokocker. Nu återstår det att se om hon kommer upp, det verkar vara höger bakben som inte funkar som det ska. Hoppas det fixar sig, det är en fin Hilma som mjölkat bra. Hon är efter Facet- JValon och ska förhoppningsvis kalva i maj. Hade 1 liter mjölk idag.
Nu är julen över, skönt! Men ändå helg igen. Jämt är det helg nuförtiden…
Vi hade också ett väldigt udda julväder: regn i massor. På kvällsrundan på juldagen smattrade regnet mot taket på ladugården. Snön är ju ändå kvar i ett ordentligt lager, men nu är det en helt sanslös isgata över hela världen. I morgon väntas mera regn.. God fortsättning!