I går var jag på torget i Aneby och sålde ost i samband med Aneby-dagen. Det är underhållning, lottförsäljning och olika informationsstånd på torget, ankrace på Svartån och extraerbjudanden i butikerna. De lokala LRF-avdelningarna tar dit nötdjur, får mm till alla barns stora glädje, så delar de ut mjölk och bullar och anordnar en tipspromenad. Det var lite otur med vädret i går, med ganska tätt mellan regnskurarna. Men efter omständigheterna gick det väldigt bra för min del.

Natten till i går kalvade 1130 Bruna e. Linne x Stöpafors för tredje gången. Äntligen. Hon hade problem med cystor efter förra kalvningen (2 augusti 2013) och det tog tid att få henne dräktig, men hon höll ut med mjölken och har trots det långa kalvningsintervallet bara varit sint två månader. Hon fick en kviga efter Sparta. På tal om långa kalvningsintervall, rekordet hos oss är 37 månader. 884 Vega var liten och elak när hon kalvade in, så Klas bestämde sig för att inte seminera henne. Men hon fortsatte mjölka, växte till sig och blev snäll så till slut kunde inte Klas låta bli att seminera henne ändå. Hon var bara sint i 2,5 månader och sista året hade hon väldigt bra halter på nästan inget kraftfoder, så nettot blev garanterat bra.

Nu väntar vi på att 1148 Lilja ska kalva. Hon har gjort tvärt emot 1130 och kortat sig i stället, första kalven fick hon ett par veckor efter att Bruna fick sin första kalv, då var hon 23 månader gammal, nu ska hon kalva fjärde gången (skulle redan ha kalvat, 29 maj var det beräknat till).

SAMSUNG

1130 Bruna i februari 2014. Hon håller sig bra nu på tredje kalven också. Vi är väldigt nöjda med våra ”Linneor”, de är bra allihop.

Vi hade en kviga på rymmen i dag. Hon knallade omkring på en liten åker som Klas odlade upp i våras och som vi nu har vete på. (Innan var det 60 + vall. Senaste plöjningen ska ha varit 1952. ) Ljunga blev väldigt glad att vi hittade henne, hon följde med väldigt snällt. Vi passade på att ta hem henne och hennes kompisar som ska dräktighetsundersökas i morgon. Det blåste en hel del i dag, alltid lite besvärligt att mota djur när det susar i öronen på dem, men på det stora hela gick det bra.