I går fortsatte mejerikursen med fokus på mögel och mögelostar (jag tycker fortfarande att det är en spännande tanke att det finns folk som tjänar sitt levebröd på att producera och sälja mögel), vad som händer rent kemiskt i osten under lagring, saker att tänka på vid lagring av olika sorters ost samt några saker som kan gå fel med osten. Som nybörjare blir blir man lätt lite stirrig när man hör om det där sista och förvånas över att det någonsin blir några ostar, men liksom inom primärproduktionen handlar det om kunskap, sunt förnuft och god hygien. När vårbruket är klart får vi ta nya tag med att inreda min kylcontainer så jag kan komma igång med ostlagringen.

I dag har det varit lite pysseldag för min del, inrapportering av provmjölkning och semineringar, påfyllning av nya saltstenar och byte av spengummin på två maskiner (jag hade egentligen tänkt gå igenom och diska och ha lite allmänt underhåll på alla maskinerna, men kom av mig när jag upptäckte att varmvattenberedaren tjurade. Känns inte lika meningsfullt att skura allt när vattnet bara var ljummet. Förhoppningsvis har vår eminente elektriker fått fart på det under kvällen).

Klas har fortsatt med plöjningen och det verkar gå bra. Grannen, vars gård vi har som sidobruk, var ute och såg över staketen. Efter gårdagens regn känns det som om grönskan nu tar fart ordentligt (vilket är tur för ensilaget räcker nog vad det verkar bara knappt två veckor till). Höstsäden ser fin ut. Vi var lite oroliga precis när snön smälte bort, men den verkar ha klarat sig bra. En av korna vi släppte ut häromdagen har kalvat nu (en kviga som till Klas stora glädje är övervägande vit), men de andra går och kniper. Det har varit ganska genomgående det senaste halvåret att de vill dra som mycket som möjligt på kalvningen. Man kunde ju inbilla sig att de skulle föredra att få det undanstökat 🙂