SAMSUNG

I lördags släppte vi ut de första djuren för året. På förmiddagen började det med att ett gäng ettårskvigor som släppte ut sig själva från sin lilla rasthage. Vi lockade tillbaks dem till ungdjursladugården och utvidgade deras rörelseyta till hagen runt ladugården. På kvällen, efter vissa staketreparationer av hagen framför koladugården, släppte vi ut sex kalvkor. De tyckte det var skönt att sträcka lite på benen, men det blev inte så mycket skuttande på grund av de stora magarna. 🙂 Men en jordhög som blivit kvar efter snöröjningen fick vad den förtjänade (se ovan). Den första kalvade i dag på morgonen. Kvigkalv.

I tisdags började Klas med vårbruket. Två småbitar är sådda och allt höstplöjt är harvat. Det har lugnat ner sig, med lite regn och snöblask (vilket behövdes, det började vara rätt torrt) så det blev plöjning i stället.

Själv har jag varit på mejerikurs, arrangerad av Sveriges gårdsmejerister, utanför Jönköping. I dag har vi fått lyssna på föredrag om Bakteriofager (virus som angriper mjölksyrabakterierna i mjölken och hotar ostkvaliteten), olika mjölksyrakulturer och deras användningsområden i mejeriprocessen och hur man använder och sköter sin pH-mätare (den används för att kontrollera att mjölksyrakulturerna gör sitt jobb). Jättespännande att lära sig mer. Minnet av mina kemi-lektioner i högstadiet är ganska vaga, men nu känns det lite mer motiverat att lära sig än vad det gjorde då.