DSC_0574
Igår morse när vi kom till ladugården höll 538 Flora (Lime-Tålebo)(Vilka härligt lysande ögon!!) på att kalva i singruppen! Hon var beräknad 17/2. Jaha, en kastning tänkte jag. Men kalven kom, en kviga som var helt normalstor men död… Flora var seminerad tre gånger, bl a den 22/4, och sista gången den 12/5 Sannolikt var det april-kalven som kom, efter Fruity. Trist. Men tur att hon väntade in oss, så att hon inte kalvade ute i -20, och man hade förbannat sig själv för en ihjälfrusen kalv i lösdriften. Väldigt trist då Flora är hög NTM:are, +18 och tjurmoder från ifjol. Hennes tjurkalv kanske är på G snart som ungtjur. Han är efter Epost. Nu gäller det att få igång henne efter bara 42 dagar i sin. Har idag mjölkat 6 kg totalt.
DSC_0572
Det här är en irriterande extraspene! Den sitter på Rosa (Super- SAdam) som flippade ur när hon kalvade. Den gör att när juverdelen nästan är tömd så kan inte spenkoppen sugas upp ordentligt och det blir luftläckage. Nån som vet om man skulle våga operera bort den? Inget bra ställe precis…
Idag har det varit ”blida”, -10 hela dan. Vi har fått igång en utgödsling hos tjurarna, kanske kan vi få igång kornas liggsida i morgon. Det verkar som om värstingkylan är över, eller MONSTERKYLAN som Expressen brukar ha på löpsedeln.
Igår skulle vi haft klövis, men vi har för första gången på 10 år fått ställa in det pga att det är för kallt. Vi har alltid haft klövis den här tiden i januari, men har i alla år haft sån tur att pricka in en mild dag. Januari är ju normalt kallaste månaden på året. I år kunde vi skriva under på det. Sannolikt blir det nästa vecka istället.