Var 3:e månad får jag nya kotavlor. Jag har dom uppsatta på en vägg i kontoret. Saknade dom när vi gick över till lösdrift och fick tipset att ordna med en ”bauta-anslagstavla”. Tycker att det är ett bra sätt att ha koll på hur det går för korna. I roboten ser man ju bara mjölkmängden, och kan tycka att nån är inte är så bra, men på kotavlan kan ECM:en se betydligt bättre ut om det är höga halter. (Och tvärtom, men det är inte så ofta). Sen ser man också att inrapporteringarna har blivit rätt. Ibland kan man se att det är fel tjur eller fel datum nånstans. Idag saknar jag tavlor till två kvigor som ska kalva i maj. Får ringa i morgon och kolla varför.

”Finaste” tavlan har ju 328 Helen (Sydinge-Stöpafors). Högsta staplarna.

Gammel-Hilma som kalvade efter bara 13 dagar i sin, kämpar på med sin halva produktion. Nästa lär förhoppningsvis bli bättre. 409:an (Tålebo-Stöpafors), som fick kalven som är blind på ett öga, är ingen bra mjölkkossa. Hade högre förväntningar på henne förra året, därför fick hon kalva en 3:e gång. Men nu blir det inga fler. Hon är så otroligt lättmjölkad att hon hinner läcka ut mjölken i båset, hon är inte så flitig i roboten som man skulle önska, men nog går hon 3 ggr/dygn i alla fall.

499:an är efter vår äldsta Sur-Lotta, som ska kalva 8:e gången i maj. Hon är en duktig kossa, hoppas dottern blir lika bra. Hennes enda syster var tyvärr inte långvarig för nåt år sen. Men hon har en ettårig lillasyster också, efter Isåsen. Kom just på att Gammel-Lotta mjölkade 20 kg när hon kalvade som kviga. Då hade hon mjölkat i 3 månader redan! Blev igångsugen av en kompis och tack vare bra spenar gick det att börja mjölka henne. Samma år hade vi en till som det inte gick lika bra med, mastit på 3 spenar innan kalvning. Jä-la sugning! Tror inte att vi har nån för tillfället som suger.Då började man se mjölk i liggsängarna bland storkvigorna. Man kan ju se ibland att dom små håller på. Då ser man rött!! I dubbel bemärkelse…