Förra vintern gick jag en Lean-utbildning och konstaterade att jag egentligen, mer eller mindre, alltid jobbat Lean. Strukturerat. Vi har alltid haft instruktioner om kalvarnas mat vid kalvarna t ex. Och i oktober, slutspurten innan vintern, har jag alltid en lång lista om vad som ska göras, som bockas av eftersom. Man jobbar som mycket bättre med en lista. Massa lappar på skrivbordet har nu bytts ut mot en jättestor whiteboardtavla.
Där vi bla varje dag skriver upp tanktempen. Efter att ha fått tömma hela tanken i avloppet 3 gånger under 10 år pga kylningen lagt av av olika orsaker, säkringar och motorskydd osv, så är det en värdefull koll. Och för att komma ihåg det har vi en punkt som heter ”Koll på”, där vi använder röda och gröna magneter. Röd magnet= ej kollat ännu Grön magnet= kollat. Detta var rätt värdefullt i lördags då tanken började bränna säkringar, mjölken var 12 grader på morgonen. Kompressorn var trasig. Andra punkter är Kalvningskoll, Nya kvigor hjälp i envägsgrindar, Kraftfoder i fritillgångkrubban till kalvarna, vitaminer till sinkor och om nån ska ha medicin mm
Sen gör vi en veckoplanering. Vissa dar ska kanske nåt speciellt göras tex Klövis, avhorning, tömma halmbädd, provmjölka. Och sen saker som ska göras nån dag under veckan, inte tvunget en viss dag. Tex kalvflytt, skura kalvboxar osv.
Sen finns en lista med ”Stora projekt” tex ta ut smartgaten.(Nån som vill köpa en billig..?), borra nya stolpar. Eller ”Mindre projekt”: Byta mjölkmätare, fixa nån läckande vattenkopp osv.
På tavlan skriver vi även ”Rengöring av vattenkoppar” och ”Smörjning av fodervagn”.
DSC_0941
Inne i ladugården har vi dom olika ”menyerna” upphängda, kor, kvigor/kalvar och tjurar.
I ammarummet finns beskrivning om hur man diskar och en almanacka där man prickar av när man rengör slangarna. Ska göras en gång i veckan, helst måndag men hinner man inte så syns det i almanackan, och man gör det nästa dag istället.
Jag kan verkligen rekommendera detta arbetssätt, speciellt när man är flera som jobbar.