I helgen var vi lediga. På riktigt!…Nästan. Såklart var vi tvungen att göra en utryckning. På lördags eftermiddagen ringde drängen att en 1-årig tjur låg förlamad i gödselrännan! Har hänt en gång förut, men han var så dålig att vi var tvungen att avliva honom. Fick inte upp huvudet ens. Den här låg på bröstet och såg relativt pigg ut, men smutsig förstås. Han hade dessutom vattnig diarré. Så vi lade undan bultpistolen och drog upp honom i L50-skopan. Turligt nog var det bara -5 grader, men han var ju nerkyld förstås. En dusch utanför mjölkrummet, liggandes i skopan och sen nerbäddad i halmen, med filt på halmbädden. Gav honom kolpasta, fick det även på söndagen och så blev han bra! I morgon ska han nog få gå tillbaka till sin grupp. Vad tusan han hade vet jag inte. Det är ingen annan i stallet med diarré. Ätit en död råtta med fodret??
Idag har vi haft klövis, en ny klövis! Och det var som om vi hade nya kor också….Sämre kor! Tidigare hade vi ju mellan 0-5-8 anmärkningar på ca 70 djur, nu hade vi 8 st som inte hade NÅGON anmärkning!! Anade att det skulle bli så här. Den förra tyckte inte att ”allt småskit” skulle rapporteras. Han sa också att vi nog hade ”Norrbottens bästa klövar i lösdrift”. Och den nya klövisen trodde att det inte var omöjligt! Så det var ju en tröst, om inte annat.. Lite eksem var det på dom flesta. Sen fick Gammel-Mona träskor på båda bak pga sår. Hon har varit risig i fötterna nu sista veckorna. Annars var det inget större drama än behandlingen av Limax med salicylsyra. Det har jag aldrig sett förut. Limax har som ökat här i vinter..undrar vad det beror på? Mera klövbad för eksemen ska det bli i alla fall.
Det känns lite udda, såhär i slutet av januari, att man pratar om kyla på annan plats än här! Vi har bara mellan -5-10. Och klart väder! Vi är alla så glada över det! Sol i januari brukar betyda minst -20 grader och kallare. Vi njuter så länge det varar. I morgon ska jag försöka mig på en mil i skidspåret. Får se om jag orkar…