I dag blev Klas klar med klippningen av alla kvigorna. Vi tog in de sista i onsdags inför dräktighetsundersökning. De har gått  hos svärfar tillsammans med herefordtjuren vi köpte i somras. Tjuren hade gjort det han skulle och alla utom en var dräktiga. Dessa kvigor hade vi släppt till tjuren några i taget under sommaren, kvigor som vi ville ha mjölkrasavkomma efter har vi sparat på. Dem tog vi in i lördags, de har tacknämligt nog brunstsynkat sig på egen hand, 7 av 10 är redan seminerade. Nu är det bara att hålla tummarna för att det bitit, fast det blir svettigt för avbytaren vid nästa SRB-stämma 🙂 .

I samband med dräktighetsundersökningen hade vi även exteriörbedömning, 14 djur bedömdes, varav 11 kvigor och 3 tredjekalvare. Det var en ganska spridd träffbild vad gäller poängen, men tre kvigor fick 85 poäng i helhet. Bästa tredjekalvaren var 1219 Kransa, e Gunnarstorp x Anderstad, också på 85 poäng i helhet och 89 på juver.

dsc02151

1219, till vänster i bild, vid vallsläppningen i våras, ganska nära att sina. Till höger syns 1209 Linda, e Pell-pers, också stamboksförd häromdagen, hon landade på 81 i helhet, då hon åldrats lite mer än vad Kransa gjort, nu till tredje kalven.

_dsc5216

1276 Lilja, en av förstakalvarna med 85 poäng, e Napier x 2409 Bäcken. Bilden togs  i samband med Sommarmötesutställningen i somras.

I dag var jag iväg och lämnade ett gäng tjurkalvar plus en herefordkorsningskviga för vidare uppfödning. Det gav plats på logen så vi kunde ta in sinkorna, så nu är alla djuren under tak. Köttrasanvändningen har äntligen börjat märkas så nu är antalet mjölkraskvigor nere på 50 stycken på 75 kor. Skönt. För oss passar det bättre att ha kor på ett par platser ytterligare än hålla mycket kvigor.