När jag var barn hade vi en Rosafamilj med såna här blågrå ögon. Dom var inte så snälla, så jag hade ingen bra känsla för den första Borsse-kvigan Hilma som föddes häromdagen. Det är mamman, som är efter Alibi, som har såna ögon, men inte riktigt lika ljusa. Men lill-kvigan är hur trevlig och fin som helst. Får se om hon blir brunsvart på kroppen som morsan.
I går morse kom det larm kl.5.20 att roboten varit overksam i 45 min. Stoppet var en nyfödd tjurkalv (efter Niki) som hade lyckats kravla sig ut ur kalvningsboxen och låg och frös precis vid utgångsgrinden. 512 Hilma tog ”ansvar” och stod kvar före ingångsgrinden så ingen skulle trampa på honom. Så blev det ju larm till slut och så kunde hon gå in och mjölka när han var borttagen. Sen på förmiddagen hade jag ju bestämt mig för att göra vårens storskurning av roboten så det blev ytterligare stopp i roboten ca 1½ timme. På eftermiddagen var jag tvungen att hämta 15 extra kor för att få tillbaka dom i fas. När man har lite för många mjölkande är det så känsligt med störningar. I morse var allt i ordning igen.
Sålde ju 2 st 30 kg´s kossor förra veckan, har inte märkts i tanken! Dom var dessutom väldigt lättmjölkade, så det går inte att skylla på det.
Nu har vi ett uppehåll på ca 3 v till nästa kalvning. Det blir då 553 Hilma, hon som fläkte sig i julas och var inne på box i 2 mån. Hon går nu i sinboxen sen 2 mån och verkar repa sig så sakteliga. Får se hur det går när hon ska ut i kotrafiken. Kanske måste hon också flytta till en båsladugård..?
593 Helen, kvigan som inte kalvat ännu, mjölkar nu 17 kg/dag och hade bra halter och celltal på provet. Går själv i roboten och verkar trivas med livet.
DSC_0671
Vår gräsmatta är inte så fin… Såhär blir det när snön kommer före kylan. Ska försöka lappa ihop så gott det går. Nu är det bara lite snö kvar i skuggiga ställen och högarna förstås, men gräsmattor och åkrar är helt bara och torkar för fullt. Isen är ännu kvar i sjön. Har ju haft ner åt -5 på nätterna. Mamma oroar sig över sitt växthus, där en säkring gått en natt. Inte bra när man har fyllt det med späda plantor! Om en vecka verkar prognosen visa varmare väder, vi längtar..