Det har inte alltid varit så…Ska erkänna att när genvik plussarna kom var vi nere i 16% ungtjur! Man blev som helt ”carried away” av alla tjurar som kom, och tänkte inte på att dom gick under avk bedömda tjurar. Och min pappa ansåg på 70-talet att det inte var ” vi toppbesättningar” som skulle använda ungtjur… Knäppt och högdraget va´?! Men det var som allmänt vedertaget på nåt vis. Ungtjur användes nästan bara när det var svårt att få nån dräktig, ”för dom hade bättre fertilitet”. Antagligen för att ju fler försök så tar det ju på det sista…
Ungtjur har jag inte inlagt i min Genväg, för jag är inte riktigt överens med programmet om hur dom ska användas. Jag använder i princip aldrig ungtjur på ett djur efter ungtjur. Möjligtvis på en äldre ko som man vet vad hon går för. Sen använder jag ungtjur på alla slags kor och kvigor som inte behöver större uppmärksamhet på nån egenskap. Även högindex djur som inte bedöms vara tjurmödrar.
Idag har jag dirigerat lite djurflytt. Två kor in till VMS-gruppen inför kalvning och Gammel-Rosa ut för vila. Och en kviga efter Leroy in till korna. Har några Leroy-kvigor som verkar bli fina kor. Trevliga har dom också varit sen dom var kalvar. På fredag kommer N-bilen. Då hoppas jag att hon har Leroy med sig. Har använt så mycket ungtjur senaste tiden att mina avk bedömda inte går åt. Där finns bl a Saxebyn, Buckarby, Super m fl. Idag fick jag även tyvärr be veterinären komma och avliva lilla Tometta. Hon med det svullna knäet för en månad sen. Hon har ju varit bra, men under tiden vi var borta har inflammationen blossat upp igen. Nu hade svullnaden blivit dubbelt så stor och hon bara släpade benet när hon gick. Pigg annars, men det där var nog en dålig prognos, på riktigt! 🙁 Ropade hej för tidigt…