Ett närmare femtiotal deltagare kom till vårträffen på Sunnagården utanför Floby.

Annika Strindgård och Christer Blom hälsade oss välkomna till gården. De har 69 SRB kor i lösdrift. Annika är noga med att det är SRB som gäller. Det syns tom på dörren till lösdriften.

Vi gick runt och tittade på de fína korna. Det var väldigt lugna och harmoniska. Annika berättade att med anledning att de har så låg cellhalt i mjölken 59 000 så har VS tagit prov på kornas stresshormoner och konstaterat att de var mycket låga. Så stress är en faktor som påverkar celltalet. Avkastningen ligger på 10 400 kg ECM.

Småkalvarna har det väldigt fint ,egna hyddor upptill 2 mån ålder

KLS Dalsjöfors bjöd på hamburgare med tillbehör.

Karin Karlsson VäxaSverige var domare i exteriörbedömningstävlingen.

Bra resultat för Sötåsen skolan i exteriörtävlingen fr h seniorvinnare Peter Strålman, juniorvinnare Arvid Warfors och Ella Enoxsson som kom på tredje plats.

Vinnare Senior

Peter Strålman 75 p

Stina Johansson 74 p

Magnus Knutsson 71 p

Junior

Arvid Warfors 66 p

Nicklas Fernström 61 p

Ella Enoxsson 57

Sunnagårdens Kofamiljer

På Sunnagården är största delen av korna efter kofamiljen Ceres (jordens gudinna). Denna kofamilj fanns under 30-talet på lantbruksskolan Klackstorp utanför Skövde. En av eleverna startade upp mjölkproduktion med Ceres-kor på gården Gransiken. Med ett gediget intresse för avel, förvaltade familjen Andersson i generationer kofamiljen Ceres, tills dess att dom köptes in till Sunnagården 1999. Gransiken sålde några tjurar till semin, vilka bär namnet Gransiken. Tjuren 3-9825 VR Birkas moder heter 340 Ceres.

Andra kofamiljer som finns på gården är: Beda, Gullros, Majken, Doris, Sara, Stina, Valdis, Rosa, Kronros, Krona och Skimma.

Stort tack till Annika och Christer för en trevlig kväll i SRB anda