…kom i morse. En tjurkalv efter Epost och fina 539 Sköna (Facet-J Valon). Hon är dotter till fina 364 som dog i trumsjuka när vi var på semester i våras.
Kalvskörden förra året var 44 kvigor, varav 4 st tvilling med tjur. Eller en var ju t.o.m trilling med tjur… 32 st tjurkalvar. Tvillingkvigorna säljer jag för 500 kr till en kille som föder upp tjurar. Han har möjlighet att binda upp några, därför kan han ta några kvigor också. Brukar be honom höra av sig ifall kvigan skulle brunsta, kanske vill vi köpa tillbaka henne.. Förr tog vi prov på dom mest intressanta, men hittills har vi aldrig haft en fungerande tvillingmedtjurkviga på den här gården, inte ens under min pappas tid, som varit här nästan hela sitt liv… Men plötsligt händer det!
Idag har vi haft full huggning hela dan. Har fått igång kvigornas utgödsling igen. Skönt! Det var rätt kletigt där idag då det varit 0-gradigt i flera dar. Det är stopp i tjurarnas kulvert, alltså i röret ut till brunnen. Killarna har kämpat med det i eftermiddag. Fick till slut ge upp och åka till en kollega och hyra hans cobra-pump, för att minska nivån. Fortsättning följer.. 🙁 Så här ser vårt kök ut sen nyårsafton 🙁 Måste nog ta itu med det nu kanske…
God fortsättning på det nya året till er alla! 🙂