Förra veckan hade vi genomgång av kokontrollresultaten. Tiden räcker aldrig till när man har sådana möten- finns så mycket att diskutera! Med nytt mjölkrekord på 12 400 KG ECM! 🙂 Levereransprocent på 94,6 (tyvärr sjunkit 1 procent sedan förra året). Avkastning per levnadsdag hade också ökat till 17,5 kg ECM. Det fanns många bra siffror, har hållit samma nivå eller förbättrat på det mesta. Men vi har våra akilleshälar som alltid: mastiter, celltal, halta kor och arbetstid. Även att få jämna ut fördelningen av mjölk under året- nyckeltalet ”merleverans kg/ko” är 914 kg, där går det att vässa ytterligare. Men vi jobbar på med våra projekt kring hygien runt kalvning och sinläggning , ev kopparbrist hos korna (fanns en intressant artikel i tidningen Husdjur för ett tag sedan). Vi känner väl själva (framförallt jag) att vi lägger ner mycket tid på att tex ta hand om halta kor, där skulle det gå att minska arbetstiden rejält om vi kom till bukt med det problemet. Men ibland är ju verkligen frågan vad som är hönan eller ägget: hur verkas de, står de för länge etc?

På tal om avkastning så har vi en nästan skrattretande Jerseyko- 1337 Lina (DJ Zuma x Rissel)- hon mjölkar på om man säger så! 🙂 För några veckor sedan mjölkade hon 52 kg per dag, sjunkit lite sedan dess.

Igår fick gipset på kvigan som var på besök på Idisslarklinken tas av. Hittills ser det lovande ut. Vi har även fått prelimärsvar på kossan som dog förra veckan- det verkar ha varit en större blödning i tunntarmen, för att sammafatta det kort.

Nu är alla djur inne i alla fall, skönt när det har varit rejält blött senaste dagarna. Ute är det foderblandning som står på schemat samt tvättning och iordningställande av maskiner inför vintern. MEN det kommer ju som bekant gärna tex en trasig utgödsling emellan.