Höstfärgerna är här. Men inte vädret, som fortsätter att vara sommar. En rejäl tjocka varje morgon till framemot 10-tiden, och sen kanonsol och 18-19 grader. Det närmaste frost vi varit var + 0,5 igår natt. Hörde av min biolog-svåger att det är ljuset som påverkar när det ska bli höstfärger, inte temperaturen, dvs frost, som jag trott.
Är det det här som är ”global warming” månne? I så fall: Ok, so bring it on!, säger jag bara. Längre somrar vill vi gärna ha. Men inte på bekostnad av en riktig vinter bara…
Idag var kornas betessäsong över. Nog skulle dom kunna fortsätta gå ute i det fina vädret, men betet är slut och nu vill vi ha ordning på kotrafiken. Bara 120-130 mjölkningar/dygn har det varit senaste tiden, men snittet har legat på 30 kg ändå. Och maken har tjatat om det i flera veckor. Normalt brukar dom sluta gå ut i slutet på augusti, tror att det är för att älgarna börjar komma in i hagen på nätterna. I år har det inte varit ett enda nerrivet stängsel, och älgjägarna har ännu inte skjutit nån älg. Bra med lite älgar, tycker vi. Inte jägarna. Ändå är just Övertorneå kommun en av dom värst drabbade områdena i landet av älgbetesskador på skogen, enligt media. Inte i Soukolojärvi då, antar jag.
Idag kalvade den första Nora Prästgård-kvigan. En Lucia. Ser trevlig ut, men var inte så trevlig att mjölka. Studsade som en basketboll, så vi tog henne till roboten och där gick det jätte bra. Hon fick en tjurkalv efter Leroy.