Dom senaste 4 åren har vi haft problem med förfrysning av spenar i februari. Alltid relativt nykalvade 1:a kalvare, alltid bakspenar och alltid i februari. Varför vi inte hade det dom första åren i kall ladugård har jag ingen förklaring till men en tori är spengummina, som vi bytt sort på några gånger. Första åren trodde jag att det var trampskador tills det för 3 år sen var en 1:a kalvare som hade en pytteliten extra spene på sidan som blev alldeles blå och kall. Den kunde ingen ha trampat på, varken kon själv eller nån kompis. För 2 år sen hade jag 4 stycken kor som alla blev 3-spenta, en fick jag slakta. Förra året kalvade det bara en kviga den här tiden och hon frös båda bakspenarna, 14 dar efter kallperioden. Det blev mastit och sen tyvärr slakt. Det är samma scenario som ett ordentligt spentramp, det blir sår. Åter till teorin: Nykalvade kvigor är svullna, blodcirkulationen är sämre i spenarna. Hon mjölkar oftast längre på bakspenarna därför är dom spenarna sist ”igång” efter mjölkningen. Vi använder aldrig spenspray när det är kallare än -15 garder. Bara nåt jag hört av en kollega med liknande ladugård, som inte heller hade nån vetenskaplig anledning. Det är bara en känsla att det ska vara så… Fast rådgivningen säger att detär Ok att spraya då medlena inte innehåller vatten. Varför är då våran spenspraysdunk stenfrusen sen ett par veckor?? Spengummina vi bytte bort i maj i fjol var ämnade för SKB och jerseykor! Rekommederade av Delaval… Efter spenmätning (Rekommenderas!!) bytte vi då till en annan sort, så får nu se hur det blir. Men jag ville inte chansa med Mona och Sabina, som kalvade förra veckan, så dom har fått vara inne 1-2 timmar efter mjölkningen. I värmestugan, som i slalombacken! Nån som känner till detta problem? Hör gärna av er!
I morse var det -23 grader! Snacka om skönt!! Blev 19 under dagen och det har vräkt ner snö hela natten, 15 cm riktigt fluffig kallsnö. På eftermiddagen klarnade det upp och blev så vackert, och kallt. Nu -29 igen…
Lite senare såg jag en stor älg stå och kalasa i buskarna. Den lilla svarta pricken på vägen, mitt på bilden. Skulle ha haft riktiga kameran med…
Det förklarar saken!!!! Hade en kalasfin St Hallebodotter som hade en blå bakspene. Hor vägrade låta oss ta på den, och då kan du gissa hur det fungerade i roboten… Hon blev livrädd för roboten, fick mastit x2 och slutade i en container. Svullet juver, vänster bakspene kalvade 30/1, fick detta 5/2….
Mm, välkommen i klubben… 🙁 Vår Linnédotter fungerar ännu, men fick peta upp spetsen på den sämsta spenen i förrgår. Hoppet lever…