I dag har jag ägnat mig åt att plöja genom postberget som samlas på en dryg vecka. Och vad får man då läsa i Land? Jo, ytterligare en artikel om ”konflikten” inom SRB-föreningen! Jag blir så trött på alla antydningar om att vi i styrelsen ska vara så ”holsteinvänliga”. Så här är det: Det finns INGEN i vår styrelse som någonsin har, eller kommer, förespråka holstein blod i SRB- aveln! Det har ALDRIG ens funnits på kartan! Det är danskarna som har tyckt det, men gör inte det längre. Så i dag finns det några tjurar i Viking som ska hanteras på nåt vis. Därav dispenserna. Max 12,5% holstein regeln i SRB-stamboken har ALDRIG NÅGONSIN IFRÅGASATTS!! Av någon, någonsin! Skillnaden i dom 2 motionsvaren på stämman var huruvida tjurfäderna hade 12,5% eller inte. Inte att något djur med mer än 12,5% skulle in i stamboken. För en tjur med 25% får ju avkommor som är 12,5% (förutsatt att modern är ”ren”), motionsvaret som ”vann” blir ju nu att tjurfäderna ska vara max 12,5% och då blir ju avkommorna 6,25% . Kan ju tyckas lite ”onödigt lågt” om det är ett bra djur, som ändå skulle bli godkänt. Och idag är HOL inblandningen ca 2% i SRB, och kommer att öka till hela 4%, enligt chefsgenetikerns uträkningar. Känns inte så alarmerande… Och att sen ”straffa” styrelsen med att sluta använda ungtjur i sin besättning är ju ett långskott, men alla har vi våra sätt… Många !!!! blev det i dag. Nu ska jag lugna ner mig och titta på Bonde söker fru. Hej svejs!
ja jag håller me att de börja bli dags att lämna den diskussionen å gå vidare å utveckla srb framåt. Å att använda som en skrev sin konsumentmakt genoom att inte använda ungtjurar var nog de dummaste ja hört. Då blir ju bara urvalet på framtida elittjurar ännu sämre!
Va härligt att den berör, det var precis det som var tanken. Har blivit reaktioner åt andra hållet med att folk är ”förbannat less” på att styrelsen inte bryr sig om vad medlemmarna vill, det kanske är en avledningar till varför rasen minskar, man avlar inte mot det målet bönderna vill? Sen var det ju synd Åse bara valde att skriva med en del av citaten, men så är det ibland med journalister tycker jag, dom vinklar saker och rycker det ur sitt sammanhang.
Jag håller med dig till punkt och pricka Håkan, vi hade behövt lämna den här debatten för länge sedan. Så det var synd att inte styrelsen kunde respektera vad stämman bestämde och förpassat saken till dåtiden. Avelsdagen behövs definitivt till annat, men det vi inte hinner diskutera då får vi anordna en till avelsdag till och diskutera, svårare än så är det inte.
Och Viktoria, du tycker 6,25 % verkar onödigt lågt, majoriteten av föreningen ville ha den nivån, kan du inte respektera det? Du får avla dina egna kor till vilken bland-ras du vill men du får hålla isär dina åsikter och vad majoriteten av vad föreningens medlemmar vill. Jag tänker ju inte bränna några argument på en lönlös debatt här, utan dom sparar jag till avelsdagen. Men du kan väl inte påstå att ni INTE förespråkar holstein blod i SRB-aveln när ni höjer nivån från 12,5 till 25 % i tjurarna som används i avelsarbetet?
EN sak har du rätt i: Jag får avla mina egna kor som jag vill, och du får avla dina som du vill och alla andra får också avla som dom vill! 🙂
Så du anser alltså inte att du måste hålla isär dina personliga åsikter och vad föreningen har bestämt? Jag trodde ju man behövde vara lite proffesionell när man är vald till en styrelse.
Bra Viktoria. Vi kan inte avstå riktigt bra tjurar bara för att de ökar holsteingenerna temporärt på låg nivå. Från 2 till 4 % kan inte vara stort problem. När vi fusionerade med danskarna och införde ett gemensamt avelsprogram insåg vi problematiken med att danskarna använt för mycket Holstein. Men utfasningen av Holstein i RDM ser ut att fungera bra. Tjuren R David var en sån tjur vi inte kunde säga nej till i Sverige för 3 år sedan. De flesta SRB-bönderna ville använda David. Han hade då avelsvärde +28 och tillförde mycket i de egenskaper vi svenskar efterfrågade mest. Nu ska vi ta ställning till nye topptjuren 6041 VR Fergus + 31. Med 11 % Holstein och 6 % Montbeliarde är han klassad som RDM, men självklart bör vi använda honom i SRB-aveln. Det är bästa sättet att motverka SRB-rasens tillbakagång i Sverige. För övrigt tycker jag inte man ska föra SRB-debatt i tidningen Land , med rubriker som antyder att delar av SRB-styrelsen skulle gilla Holstein. Låt oss istället diskutera avelsframsteg och främmande gener när vi möts,
Birger, birger, birger. Vi behöver inte diskutera det här, SRB-föreningens medlemmar har redan tagit sitt beslut, för andra gången. Att Vikings spermaförsäljare blev förtjusta i David håller jag med om. Finns ju historier om hur ”avelsrådgivare”, som ni själva kallar er, har lagt ut blandrastjurar på planen och lämnat dessa tjurar i kärlet och i efterhand berättat det för lantbrukaren. Eller när vissa tjurar varit slut bytt ut och lämnat tex. Fastrup i kärlet istället för renrasiga beställda tjurar.
Jag undrar ju vilka siffror du hänvisar till när du säger att ”de flesta SRB-bönder ville använda David” För RDM användandet har ju aldrig varit särskilt hög i Sverige?
Fergus döttrar får användas i SRB-aveln, då han ligger som MF. Jag tycker det är motbjudande att man omyndighetsförklarar SRB-föreningens högsta beslutande organ, och det är inte styrelsen. Det är en skam i en förening som ska kalla sig demokratisk.
Björn! Du talar (eller svär..) dig varm om demokrati. Det är ju precis såhär det fungerar. Styrelsen är vald demokratiskt på stämman, dom har nyttjat sin rätt att ge dispens troligen genom ett demokratiskt beslut inom styrelsen. Är man inte nöjd med deras arbete kan man avsä’tta styrelsen, men inte ensam. Det måste vara ett demokratiskt beslut… Jag har då största förtroende för styrelsen, och litar på att domkan hantera dennafråga så bra som det går. Det är duktiga SRB-bönder allihopa.
Det är trevligt med ”bästisar”! 🙂
En sak till: jag kommer bojkotta ungtjurar från gårdar somanvänder så lite ungtjur själv.
Hahaha, ja gör det. Själv bojkottar jag alla ungtjurar jag inte tror håller måttet, vilket är ungefär 90-95 % av dom, men jag skiter fullständigt i var dom är uppfödda. Fast danskarna är jag rätt säker på övervärderar exteriören när dom bedömmer sina kor så ungtjurar därifrån måste vara extra bra, sen faller ju många av dem bort för dom har så förbaskat med brownswiss och holstein i sig.
Sen har du helt rätt i att styrelsen är demokratiskt vald, men styrelsen har väl ändå till uppgift att att arbeta utefter dom riktlinjer stämman sätter upp? Stämman är föreningens högsta beslutande organ, inte styrelsen. Sen har styrelsen eller hade iaf rätt till att ge dispenser I VARJE ENSKILT FALL, ingenstans finns det att läsa att dom har rätt till att bevilja en generell dispens.
Svårt att veta vem du är när du inte vågar stå för dina åsikter genom att skriva ut ditt namn, men jag gissar att du är en Viktorias ”bästisar” som kommer till undsättning.
Oj då, Björn . Ratar du 90-95 % av ungtjurarna, då är det nog problem med ditt avelsmål kontra Vikings . Låg % främmande gener ( speciellt holstein ) kan inte vara skälet till att du undviker aktuella ungtjurar . BrownSwiss-generna finns där i bakgrunden till Brolin och Orraryd m fl, men har accepterats i Sverige i 15 år . Vad är problemet ? Vad vill du i ditt avelsmål ? Bland dagens ungtjurar , utvalda efter ett mycket bra balanserat avelsmål, finns GenVikPlus-topparna 2012, och elittjurstopparna 2014..
Jag antar att du med ”Vikings avelsmål” menar NTM?
Mina föräldrar har använt genvägen, 30-40 % ungtjur och Vikings ”topptjurar” i över 20 år. Detta har lett till att vi för närvarande har en medelexteriör på 80 på kropp, 78 på juver och 76 på ben. Det har iofs inte varit nåt jätteproblem så länge vi hade uppbundet och foderliggbås med grop (vi slog ihop två besättningar när vi byggde) för då räckte rekryteringen till och vi låg på ca 2,4 laktationer i snitt. Men när vi 2008 startade upp den nya lösdriften med tre robotar märkte vi att Botans och companys döttrar inte funkade, dom höll inte. Idag snart 4 år senare kan jag räkna dom 150 av våra egna kor vi hade innan på en hand. Vi köpte 30 dräktiga SRB kvigor nere ifrån Bränninge i Jönköpingstrakten när vi startade upp, idag finns det 6 kvar varav 2 är fjärdekalvare med juver som badbollar med spenar som spretar år alla håll. Påtal om brolin så har vi allt från första till tredjekalvare efter denne, det finns ett eller två guldkorn bland dessa, men resten tappar juver vid andra eller tredjekalven. Vi har några Orraryd med, med allt från 65 i helhet upp til 82-83, ingen jämnhet där heller. Där har vi lite bakgrunden.
Nu över till ungtjursanvändandet, för närvarande använder jag 2 tjurar av NTM-toppen, Gunnarstorp och Facet. Jag hade kunnat använda Ullimulli också men hans korta, täta spenar bak passar inte roboten så bra och det finns många ”bra” tjurar med denna spenprofil, samma sak går för Pell-pers, en annan i övigt bra tjur. Resten av listan är tack, men nej tack ”skräp” i mina ögon. Så om du kollar på dom tjurarna ser du ju lite av mitt avelsmål eller hur? Den absolut bästa tjuren vi använt hemma är Jurist, så ser du ju lite mer vad jag gillar.
Dom två absolut största problemen med ungtjurarna är härstamningarna och kvalitén på tjurmödrarna, oftast i kombination. Brolin och Peterslunds återfinns i väldigt många extremt dåliga tjurmödrar såväl som okej och några till och med bra tjurmödrar tex. Men generellt ligger nivån på tjurmödrarna för lågt framför allt på ben och juver, väldigt få tjurmödrar har bra fenotyp på både ben och juver. Många ligger ju till och med under medel på runt 79-80. Bland dom aktuella ungtjurarna sållade jag bort 18 av 22 vilket lämnade 4, VR Sire, VR Fans, VR Fire och VR Flinta. Marknadsområdet vi tillhör hade ingen av dessa så jag stod över ungtjursdoser även denna spermaleverans.
Vad jag vill ha är kor som håller längre än till tredjekalven mer än i undantagsfall, jag vill nå 2,7 laktationer i snitt till att börja med, vi ligger 1,9 laktationer idag, det är väldigt dålig lönsamhet att ligga så lågt oavsett hur mycket korna mjölkar första och andra laktationen. 2010 slog vi ut 118 SRB-kor, 40 % av dessa hade tappat juvret, 30% åkte på dåliga ben och klövar (många med dåliga juver också) och resten på mastit, fertilitet etc.
Tror jag att den brokiga spretiga skaran ungtjurar efter NTM som avelsmål som kommer hjälper mig mot mitt mål på hållbara kor efter vår besättningsförutsättning? Nej. Tror jag att Buckarby, Womtorp, Slumsvik (alla tre efter Brolin-Peterslund) som tjurfäder i snitt kommer hjälpa mig mot SRB-kor med bra juver? Nej. Tror jag att jag kommer använda några Genvikplustjurar under 2012? Mycket tveksamt.
Jag kommer aldrig använda mer ungtjurar än det finns potentiellt bra ungtjurar tillgängliga. Lägsta nivån på ungtjurarna är alldeles för låg, jag vill inte ha tjurar som Rubbagård och Slumsvik som går upp som en sol och ner som en pannkaka nästa körning. Men du kanske har rätt Birger, NTM kanske är det bästa balanserade avelsmålet, det får vi se om 10 år när jag jämför mitt snitt på besättningen mot rikets vems som är bäst.
Frågan du får ställa dig Birger är om vi nu har ett så bra och balanserat avelsmål, varför slaktar vi korna tidigare och tidigare år efter år när vi gör sådana avelsframsteg?
Jag är inte motståndare till den HF inblandnig som funnits, men nu måste den snarast fasas ut.
Stämman har två (2) gånger tagit beslut i frågan om holstein i SRB aveln , att styrelsen sedan ger generell dispens upp till 25% HF inblandning måste vara helt fel. Om delar av styrelsen ej respekterar stämmobeslutet så var det fel personer som ställde sina platser till förfogande på stämman i Bollnäs.
HF diskussionen måste få ett slut, så att vi kan diskutera hur vi skall förbättra SRB rasen.
För 4-5 år sedan använde vi 40-50% ungtjur och resultatet blev att exteriören blev väldigt varierande,ett antal förstakalvare seminerades aldrig pga dålig juverform eller dåliga ben
Nu använder vi 10-15% ungtjur efter ”rätt” fäder, resten gen-vikplus, elittjur, kanadensisk ay (Oblique) samt köttras, ca 20% vardera.
Målet med vårt avelsarbete är en resligare SRB ko med bra juver och ben, vilket borde leda till längre livslängd.