Förr i tiden, med båsladugård, utfodrade vi med hö 2 gånger om dagen, med melass. Varje morgon före mjölkningen sopade man foderbordet utfodrade hö och melass. Korna älskade det verkligen! Sen skulle det rationaliseras. Höet gick sen bara till sinkorna i fri tillgång och kalvarna. När vi byggde lösdrift är det bara kalvarna som får hö. Och nån kinkig ko. Typ 328 på bilden. Jag fick faktiskt igång henne att äta med kvigfodret! Vi köper höet numera. Självlastarvagen är borta sen länge, sist vi gjorde hö var 2005. Skulltorken har nu blivit halmförråd. Men hö vill jag absolut ha! Känns roligare att ge åt småkalvarna på vintern än frostigt ensilage (men dom får ju naturligtvis det också). Det är skönt att slippa höskörden. 2011 var det höväder hela sommaren, men 2012 var det inte många dar för höskörd. Vi gör ju kvigfodret numera vid ”hötiden” ca den 10 juli.
Annars fortsatte motigheterna i helgen som var: en wire brast till fylltömmaren på lördag. En tallriksarm av och rören knosade. I söndags var det fixat, gick större delen av dan till det. På söndag eftermiddag var det nästa tjafs i följetongen ”Tjurstallsutgödslingen”. Nu var det blecket som håller deltaskraporna på plats som var helt uppnött, och ena bulten av… När maken skulle borra för att få upp den avbrutna bulten gick borren av! I hålet. Kl.20 var vi inne på söndagkväll, det var den helgen det…Det heter ju att kalvningsboxen ska vara ren i samband med kalvningen..Det är inte så lätt när en ko har snurrat där en natt, man kan ju inte stå och mocka dygnet runt. Smarta kalvar löser det! Som lilla Helen som föddes på natten och tyckte att foderbordet var skönare att sova på. Helen är efter Laja och mamma är en kviga efter Leroy. Med pyttesmå spenar och enormt ödem.
Igår var det slaktbil, 5 tjurar och 2 kor fick lämna gården. Och idag har vi flyttat ut tre tjurar som bott med kvigorna i minsta liggsängsavdelningen. Kvigorna 8 mån gamla och tjurarna 7 mån… Dom där extra tjurarna vi köpte i somras gjorde verkligen att vi fick krångel med platser. Har 14 kalvar på halmbädden också, halmen går åt som smör…Får inte tömt där förrän fram i mars! Så går det när man inte tänker längre än näsan räcker…
Håller tummarna för att det ska sluta strula snart !!! Ni gör det bra som fixar allt !
Det ser verkligen rent o fint ut i kalvningsboxen Era kalvar får en bra start
Ja, visst vore der skönt att bara skita i allt och gå och dra täcket över huve´t. Men det går ju inte! Då kan man ju lika väl lägga ner. Och det vill man ju inte. Det finns ju ljusa stunder, det är dom man får minnas när detv är tungt.
Apropå kalvningsboxen: jag fotar ju alltid efter jag har mockat… då ser det fint ut 😉
Ville bara ge ett enkelt tips mot juverödem, dåligt nedsläpp, mastiter och dålig cirkulation -> förfrysning, om ni inte testat det ännu. Vi ger inte kvigor kraftfoder före kalvning över huvud taget, har gjort så i minst åtta år och under den tiden aldrig haft någon juversvullnad. Kvigorna vänjer sig snabbt vid kraftfodret efter kalvningen och det är skönt att slippa alla bekymmer. Huvudsaken är att de äter ordentligt med grovfoder.
Ja, det var vågat att skippa krf! Ligger säkert något i det, men jag vet inte om jag skulle våga.. Hade faktiskt en rådgivare som tyckte att vi hade för små 1:a kalvare som slaktkor. Nu var det ju bara 3 st under förra året, men tendensen syntes. Vi har ju generellt INTE små kor annars. Teorin var för långsam ökning efter kalvning. Men jag vet inte vad jag ska tro om det… Det där med rejäla ödem har egentligen nästan helt försvunnit. Tyckte att vi hade mycket mer sånt i den uppbundna ladugården. Men det är klart, som du säger, skulle man slippa förfrysningar så….Vad som också är ett bekymmer med vissa är den kraftiga produktionsökningen i starten, då kan dom bli rejält sparkiga. Det kanske man också skulle slippa..? Tål att fundera på. Tack för tipset, nu blir det huvudbry igen…:)