SRB-kon kritiseras ofta för att ha sämre mjölkbarhet än HOL. Men det är väl inte för inte som SRB-kon har bättre juverhälsa? Eller har hon det nå mer? När vi började planera för robot för över tio år sen, satte vi stenhårt fokus på mjölkbarheten. Korna har blivit mer snabbmjölkande men inte friskare… Vi skrapar inte gödsel i huvudsak i liggsängarna, utan mjölkläckage. Nu har jag börjat släppa lite på mjölkbarheten i avelsplaneringen, men dom allra flesta tjurarna är ju plusvarianter numera. Har också sett att nästan alla gamla kor är lite åt det tröga hållet, utom ett lysande undantag: 250 Hilma, 8:e kalvaren som är BÅDE lättmjölkad och inte läckare! Så som man ska vara..
Jag tror vi får se upp där, hellre lite trögare än celler och mastiter!
Tråkigt med läckande kor !Jag håller med om att det inte går hand i hand med bra juverhälsa,däremot tror jag inte att snabbmjölkade kor har mer mjölkläckage.Jag avlar för bra mjölkflöde fortfarande .har även börjat hålla koll på spenlängd ,tycker att det har blivit vanligare med små tunna korta spenar ,något som jag tror bidrar till dåligt mjölkade juver. kort spenkanal skyddar juvret sämre för basillurer som vill ”krypa ” in
Hos oss har då läckandet ökat betydligt sen vi började i med robot. Och det är dom lättmjölkade som läcker, dock inte alla, men dom flesta. Jag kommer fortfarande se på mjölkbarheten i aveln, men kanske inte välja bort tjurar som jag gjorde förr, pga låga värden på mb.