Detta är vår första x-vik kviga, en Helen efter Bangkok. Den här familjen har i generationer haft problem med krokiga haser, så jag tänkte försöka fräscha upp generna lite med nytt blod. Jag har 3 kvigor efter Bangkok och sen har jag använt några genvik+ tjurar med max 25% HOL i sig. Personligen tycker jag att det är ok, men över 25% går jag aldrig och ser till att ha koll på vad som finns i hondjuret också innan, så man håller sig under 12,5%, som vi har bestämt i reglerna för stamboksföring. Tycker också att vi har mycket större problem inom SRB-rasen än HOL- inblandningen, nämligen att rasen minskar stadigt varje år! Tycker att det är det problemet vi borde lägga energin på, hur ska vi stoppa minskningen?? Många är kritiska till SRB´s juver och reslighet, och väljer att korsa med ren HOL, det är förödande! Skulle dom välja RDM- tjurar istället, som ofta har dom efterfrågade egenskaperna, så finns ju chansen att dom kan komma tillbaka i stamboken ganska snart igen, än inte alls…Var och en har ju rätt att välja vad man vill i sitt avelsarbete, det ska ingen styra över. Vill man jobba med en helt HOL-ren ras, så finns det ju massor av tjurar att använda och bortse från dom som man tycker har för hög %. Vad tycker Ni?? Kommentarer , tack!
Heja Viktoria, du är en tuffing.
/ Mats.
Ett av problemen med RDM är ju att det inte bara är Holstein inkorsat utan även Brown swiss och Montbeliarde. I din kära Bangkok är det ju utöver 25 % av det vanligaste holstein-blodet även 18 % Brown swiss med. Som SRB-blod tillför du T-bruno, en bra tjur men en av de mest använda. Där ryker det argumentet för att använda RDM, du får in samma blod men vinner mer korsningseffekt på att använda ren Holstein på SRB.
Jag håller med om att SRB-korna har problem med juvren generellt. Jämför man medeltalen av delegenskaper av de linjära bedömningarna mellan SRB och Holstein är det framförallt bakjuverbredd och höjd man släpar efter med, nästan en hel poäng på vardera delegenskap på medelkon. Resligheten går att diskutera, min personliga åsikt är att små kor oftare är piggare och med mindre klövproblem, men det gäller ju att juvret sitter fast ordentligt då golvavståndet är mindre.
På din Helen hade jag valt att lägga 9-1396 Landscape, han sätter ett rakare ben, bra juveranfästning och inte en gnutta holstein eller brown swiss, dessutom får du ju T-bruno blodet geom Jurist som morfar om det nu är det du är ute efter.
Men det viktigaste som du säger är såklart SRB-rasens framtida överlevnad. Vi har en större besättning på ca 300 kor som mjölkas i robot, andelen SRB är ca 85 % resterande 15 % är Holstein. Då vi ännu inte har kommit upp i det djurantal vi önskar, bland annat pga stauf. au. och dålig exteriör på korna med tidig utgång som följd använder vi en stor del x-vik för att öka andelen födda kvigkalvar. På Holstein sidan finns det en uppsjö av tjurar att välja på, även som sorterade. Men jag har nästan svårare att hitta svarta tjurar jag vill använda än röda. Jag vet att vi slår ut lika mycket svarta som röda kor i procent, det vi slår ut Holstein på är framförallt mastit, ej dräktig och klövproblem. Så dessa egenskaper fäster jag stor vikt vid valet av tjur, men jag inser även att jag inte får släppa exteriören med egenskaper som spenplacering, spenstorlek, framförallt tjocklek, och övrig exteriör om jag vill ha hållbara kor. Det blir inte många tjurar kvar men flertalet finns som sorterade.
På röda sidan är det framförallt juver och benexteriör som är problemet. Vi låg i snitt på 80 poäng på kropp, 79 på juver och 76 på ben. De tjurar jag använder nu är Facet, Linné, Sale, Oblique, Landscape, Gunnarstorp, Record och Brolin. Om vi nu utgår ifrån att det är juverexteriören vi vill förbättra och samtidigt utöka besättningen genom att använda x-vik. Så finns i mitt tycke bara: Facet, Sale, Oblique, Brolin att använda. Tossiko finns ju även sorterad men hans nackdel är dåliga kalvningar och väldigt krokiga ben, vilket SRB inte behöver mer av. Brolin har ju använts mer än tillräckligt så då återstår endast 3 tjurar som finns sorterade med bra juverexteriör.
Där tycker jag en del av problemet ligger då besättningarna blir större och större så väljer man ju det lättaste alternativet när man vill ha mycket kvigor. Men det största problemet är hypen kring Holstein, ”dom är ju så jävla bra”. Jag har själv korsat lite dåliga SRB-kor ( Jag har även använt David och Fastrup i rätt stor grad innan jag blev avelsintresserad och insatt, inget jag sticker under stol med). Holstein ger bra med mjölk och exteriören är bättre, men hälsan tycker jag inte är acceptabel. SRB har en fullt acceptabel Hälsoprofil, som absolut kan bli bättre visst, men det stora problemet är exteriören på framförallt juver. SRB har en stor fördel jämtemot holstein då nedärvningen av exteriöra anlag är större än ”hälsoanlag”. Det är dvs mycket lättare att komma tillrätta med exteriören än hälsobiten.
Vad vi behöver göra är att marknadsföra SRB-rasens fördelar hårdare och slå hål på Holstein hypen, jämförelser är ju gjorda, SRBn är lönsam. Vi behöver lyfta fram de större fungerande lösdrifterna där SRBs stora fördelar kommer till sin rätt. Med bättre klövhälsa, mindre svåra kalvningar och bättre juverhälsa (en utmaning med framförallt robot). Men vi behöver också vikta exteriören hårdare och gallra hårdare bland tjurmödrarna vid inköp av tjurkalvar. Och framförallt måste vi hålla SRB-rasen ren från Holstein, annars är det ju inget alternativ.
My two cent,
Björn Johansson, Aspa gård, närke
Så här står det i beslutet från stämman 2003
Beslutet om tillåten låglandsinblandning i SRB från
SRB-stämman 2003
Tjurar som används inom SRB-rasen, svenskfödda eller importerade, får ha högst 12,5 % holsteininslag för att kunna erhålla ett SRB-stamboksnummer och användas i SRB-aveln. Efter dispens kan tjurar med högre inslag av Holstein eller annan främmande ras bli godkända för begränsad och reglerad användning men endast om sådan användning skäligen kan förväntas stärka SRB rasens konkurrenskraft utan att äventyra rasbegreppet och rasens ställning som ett alternativ till Holstein. Eventuella dispenser skall, i varje enskilt fall och i förväg, hanteras av SRB-föreningens styrelse på i behörig ordning utlyst styrelsemöte. Alla eventuella dispensärenden skall redovisas på närmast efterföljande SRB-stämma och fortlöpande meddelas medlemmarna, t.ex. i tidningen Husdjur.
Det står klart och tydligt att tjuren som skall användas i SRB avel får ha MAX 12.5% HOLSTEIN ELLER ANNAN RAS. Annars krävs det dispens. Ingen utav dom tjurarna med mer än12,5% som man på senare tid har satt in ungtjurar efter har haft dispens. Det har inte heller dom RDM tjurarna som används som tjurfäder i dag. Beslutet från stämman är omöjligt att misstolka. Dom flesta tjurar som man har använt med för mycket HF har haft antingen T Bruno eller Peterslund i härstamningen. Två bra tjurar men inget som tillför något nytt blod ´då dom båda helt dominerar i härstamningarna i dagens population. Argumentet som nu lyfts fram om att man med hjälp utav RDM ska kunna hindra att lantbrukare korsar med ren HF på sina SRB håller inte. Jag tror att många utav dom som korsar gör detta för att få en korsnings effekt. Alla har vi djur i våra ladugårdar som inte håller måttet och då är korsning ett alternativ. Detta marknadsförs också intensivt av Viking. För min egen del har jag lagt köttras på såna djur då jag inte kan se mig ha behovet utav den rekryteringen. Kanske kan bero på att min ren rasiga SRB besättning är just SRB. Dom som är så missnöjda med SRB att man hellre vill ha Holstein borde väl rimligt viss köpa livdjur då det tar oerhört lång tid att korsa över en besättning. Jag är övertygad om att dom som har bestämt sig för HF blir ännu mera triggade att köra rena Holstein när SRB har flertalet tjurar på vikings hemsida/avelsnytt med 20%,25% och ända upp till 62% HF. Detta är inte bra marknadsföring. En fråga i sammanhanget hur många HF blir seminerade med SRB? Varför har vi denna diskussion över huvudtaget. SRB har dom senaste tio åren haft enorma framgångar i den egna populationen och på export. SRB som ras har förbättrat sin exteriör mer måste givetvis göras. Dom får bättre hälsa och ökad mjölk mängd. Det är väl pga. att SRB är så bra som man använder dom i korsnings program på HF i USA. Detta handlar heller inte om att vi bara ska titta bakåt utan att vi absolut blickar framåt. Jag vill inte att man om 40-50 år säger att röd Holstein är den mest framgångsrika röda rasen utan DET SKA VARA SRB/FINSKAYRSHIRE. Framtiden för SRB ligger i en ras med en tydlig hälsoprofil, funktionell exteriör, hög mjölkmängd. Och ett tydligt alternativ till Holstein. Förstår inte varför finsk AY inte får mer plats i Sverige det har funnits flertalet tjurar som vi skulle kunna ha använt som tjurfäder. Där har du annorlunda härstamningar om det är det du efterfrågar. Håller med dig om att det är upp till varje lantbrukare att själv bestämma vad dom vill seminera med. Men det går man ju ifrån när man kör över Stämmobeslutet och använder Tjurfäder som inte är godkända.
Precis som du skriver är det oroväckande att SRB minskar i antal. Men vi kan inte marknadsföra rasen med hjälp utav hf korsningar då tappar vi all trovärdighet. Är ju att erkänna att vi har misslyckats. Det är upp till var och en som är engagerad i föreningen att marknads föra rasen för våra kollegor. Alla är vi SRB ambassadörer. Och där är profilen glas klar Hälsa, funktionelextriör, Mjölkmängd. 2725 Viken Hanna är ett exp. på en ko som helt enkelt är för dålig. Om rasen har ett ryckte om sig att juverextriören är undermålig kan man inte marknadsföra en ko med hängjuver från viken. Det förstör ännu mer.
Med hopp om en ljus framtid för SRB Rasen för nu blickar vi framåt. Med hälsningar från en ung och nystartad SRB bonde.
Robert Albertsson Styrelse ledamot SRB-Klubben Skaraborg
Hej !
Björn sa
citat – Vad vi behöver göra är att marknadsföra SRB-rasens fördelar hårdare och slå hål på Holstein hypen, jämförelser är ju gjorda, SRBn är lönsam. slut citat.
Tror inte det hjälper, det har vi bönder hört & läst till leda i flera år nu . Sluta att hela tiden jämföra med Holstein ( lillebrorkomplex ? ) & lägg allt fokus på att förbättra det som är mindre bra med vår annars förträffliga röda ras = exteriören.
SRB rasen måste moderinseras för att hänga med i dagens moderna lagårdar med robotsystem.
Men det INTE genom att korsa in en massa andra raser utan genom riktigt avelsarbete = en förändring av vikterna i de olika delegenskaperna ( f.a juver & ben )
För egen del tycker jag samgåendet med Danskarna var olyckligt & tror rasen tappade många anhängare iochmed det.
Titta bara på Viking Danmarks sida, importtjurar att använda till den röda rasen !! ( http://www.vikinggenetics.com/dk/rdm/importtyre.asp )
Nästan bara Montebeliarde , de har inget i vår fina rödvita ras att göra !! ( Inte heller Holstein eller Brown Swiss )
Det var något av mina åsikter
Vad säger ni andra ?
Vad ska man göra åt minskningen tycker ni ?
Tror inte att de som korsar med HO skulle ha valt RDM istället eftersom det har funnits alla möjligheter till att välja dessa tjurar via Viking Genetics.
tror att de väljer att korsa av samma orsak som de i övriga världen gör, att ta fram en bruksko,de är förmodligen inte avelsinriktade och bryr sig inte om hur kon ser ut och vem hon är bara hon mjölkar, (gissar jag).
För övrigt har vi ett stämmobeslut att luta oss emot och det är ”tuffare” att stå för det…
Vill man jobba med ren HO är det väl 100% som gäller?
Faktum är att jag är en som valde RDM istället för holstein. Ville ha nåt nytt men behålla SRB. Och dom flesta RDM tjurarna är juverförbättrare, det var det jag var ute efter. Sen går jag tillbaka till ”ren ” SRB. Jag tycker att det är bra att dom finns som ett alternativ, sen måste dom ju inte bli tjurmödrar, fast det är ju lite synd om det blir en kanonko…Men nån enstaka tycker jag att det är kul att använda. tycker ialla fall jag!
Hej alla!
Jag tror att de som använder t.ex. David och Bangkok resonerar som Kossan och Viktoria. De vill åt tjurarnas egenskaper och accepterar inslaget av andra raser. I nästa generation SRB/FAY tjur igen.
RDM med över 12,5 % HF tycker inte jag ska jämföras med SRB överhuvudtaget då det är korsningsdjur och borde vara en egen kategori med egna staplar. Avelsvärdena är ju inte jämförbara med korsningseffekter som man tappar i senare generationer, men det är ju lättare att lura lantbrukare då.
I grund och botten skiter väl Viking i om de säljer röda, svarta, blå, rosa eller regnbågsfärgade tjurar så länge dospriset är detsamma, Viking är ett företag vars syfte är att tjäna pengar. Just nu är det korsningstjurar som står i stallet och måste betalas av, frågan är hur länge det dröjer innan hemmamarknaden har blivit för liten och avelsmålet istället inriktas på att anpassa SRB till korsningsavel på andra sidan atlanten istället. Men då har vi nog redan korsat bort vår egen vinstlott och och de länder vi i dagsläget exporterar renrasiga tjurar till vänt oss ryggen.
Hej!
Viking är ett medlemsägt företag vars uppgift är ta fram bästa möjliga avelsmaterial till lägsta möjliga pris till sina medlemmar. Däremot ska Viking tjäna pengar på exporten.
Det gäller alla raser och Björn, du har helt rätt att vilken ras lantbrukarna väljer inte spelar någon större roll för Viking. Så om SRB väljer att prioritera andra saker före avelsframsteg kommer vi givetvis att tappa marknadandelar till Jersey och Holstein.
/ Mats.
Nu ska vi tänka efter lite. Mats du säger att Viking är ett medlemsägt företag.
SRB-föreningen är huvudman för SRB-rasen som innebär högsta beslutande organ för SRB-rasen. Och förutom det så representerar föreningen alla dom som är ägare till viking med SRB kor. Så långt hoppas jag vi är överens. Då är det oerhört märkligt att Viking helt har kört över alla dom medlemmar/ägare som har SRB kor i och med att stämmobeslutet från 2003 om huruvida problemet med HF inblandningen skall hanteras. Man ser hellre till den kortsiktiga vinsten för det stora företaget än för rasen och den enskilde lantbrukaren/ägarens bästa. Precis som Björn på visar att det är viktigt för Danskarna att dom tjurarna som dom har i stallarna och satsat pengar på måste användas. Det är politik. Detta är också ett argument som har lyfts fram vid flertalet tillfällen. En förklaring till varför utfasningen i Danmark har gått för långsamt. Det är alltså vårat fel att dansken inte har lyckats med detta då vi inte har använt tjurar i tillräklig stor utsträckning med alldeles för mycket hf i Sverige. Så då är dom tvungna att använda dom själva. Vi skall inte ta ansvar för vad dansken har gjort för stora misstag med sin lilla röda ras för att få vårat samarbete att fungera det får dom lösa själva. Utan istället titta lite längre fram i tiden och se vad som är viktigast för rasen och vad SRB-föreningen är övertygad om är rätt. Annars hade väl inte beslutet sett ut som det gör.
Dilemmat med att sitta på flera stolar samtidigt under väldigt lång tid Mats är att det kan bli förvirrande att se vilken stol som är den viktigaste när de olika stolarna är i olika styrelser med olika målsättningar. Samtidigt är det ju en väldig fördel att ha direkt medbestämmande i Viking från SRB-föreningen sätt. Jag tycker det är oroväckande att du som ordföranden för SRB föreningen säger exakt samma sak som Lars Iversen från Viking gjorde på vårmötet angående användandet av RDM tjurar med för hög andel Holstein, ”Att vi kan inte undvika att använda dom pga minskat avelsframsteg”. För vi var ju överens om att Viking skiter i vilka tjurar vi använder så länge de är just Vikings. Och jag tror inte att det är du som har myntat det begreppet. Det får mig att känna ungerfär noll procent förtroende för dig som styrelseledamot Mats. Jag tycker att situationen är extremt märklig, ska vi verkligen behöva sitta och argumentera MOT ordföranden för SRB föreningen varför vi ska bevara SRB-rasen och inte korsa bort den för Vikings vinnings skull när vi har ett glasklart stämmobeslut med vilka regler som gäller?
Det kan hända mycket på ett år, på 2010 års stämma nere i Kronoberg medverkade jag pga av två saker. Dels skulle jag ta emot priset för vår insatta elitjur 2434 Isåsen, en tjur jag mer skäms för än är stolt över men det är en annan diskussion, och dels var jag nyfiken på att se hur det såg ut på Orraryd och höra vad bröderna Carlmann hade att säga då vi har en ungefär lika stor gård med 4 robotar i en modern lösdrift. Magnus har ju en minst sagt väldigt Dansk syn på ko-avel med snäv avel och mycket korsningar. Hans favorit tjurar var just då förrutom Brolin och Orraryd förstås, David och Fastrup. När du höll tacktalet för att vi fick komma dit och titta avslutade du med att säga att det finns utrymme för oss avelsnördar med. (Och inte bara företagsnördar, underförstått menat) Under några månader efter stämman kopierade jag konceptet, jag korsade dåliga SRB-kor med holstein och använda stora mängder David och Fastrup, främst sorterade doser. Men jag hittade rätt till slut och använder idag endast 100 % SRB/ayshire på SRB och ren Holstein på Holstein. Men idag Mats, idag känner jag mig som avelsnörden och du känns mer som ”företagsnörden”, och det tycker jag är oroande.
Jag kan inte se det som något annant än ett stort misslyckande av avelsframsteget för hela rasen då man anser sig vara tvungen att korsa in andra raser för att komma till bukt med den bristande exteriören ( ff.a juver & ben ).
Sen kan man ju undra om det är Viking som ska diktera vilkoren för ´vår´ras, de har ju redan te. x helt plötsligt döpt om den ? ??
På utställningen i Herning i vintras lanserade Viking korsningsavel som något nytt. Tre korsningskor mellan Holstein och RDM visades upp bredvid RDM-korna. Vad är nytt?
Dagens RDM är en följd av misslyckad avel. Man löste kortsiktigt rasens problem genom att korsa bort den, med Brown Swiss, röd Holstein, Montbeliarde och även vår SRB. Man gjorde en slasktratt av alla raser som var aldrig så lite rödaktiga till färgen, och nu vill man dra ner hela SRB-rasen i den.
12,5 % inblandning av andra raser är redan det en generös gräns jämfört med raser som Holstein och Jersey. Hur det gick till när Brown Swiss accepterades utan förbehåll kommer jag inte ihåg, inte heller hur stor inblandning vi har idag, men klart är väl att den rasen markant har ändrat färgskalan inom SRB. Vad den i övrigt tillfört som vi inte klarat oss utan kan väl ifrågasättas.
Viking lär dessutom ha bestämt att gammal svensk lågland som använts i Norge inte räknas som Holstein. Det ansågs inte vara korsning när amerikanska tjurarna strömmade in på 80-talet.
Egentligen förstår jag inte varför det behöver trätas om något som är solklart. SRB-föreningen har ett stämmobeslut som inte kan misstolkas. Avelsföreningens ordförande är dessutom ordförande i rasstyrelsen i Viking, vilket borde vara en garanti för att SRB:s stamboksregler efterlevs.
Det är en fråga om varumärke. Tjurar som följer regeln om 12,5 % stamboksförs och marknadsförs som SRB, övriga som RDM, som redan är en korsningsprodukt. Alla har därefter en chans att välja tjurar efter eget önskemål, nu och i framtiden. Det går alldeles utmärkt att förbättra både exteriör och produktionsekonomi inom rasen, korsningsavel leder endast till att populationen blir mindre homogen.
Jag ser det som mycket olyckligt att föreningens ordförande anser att SRB-rasen kommit till vägs ände och inte kan förbättras utan att vi blandar i andra raser. När diskussionen förs för och emot RDM så väljer förespråkarna för den danska rasen att gömma sig bakom argumentet ”Alla får väl välja vilka tjurar de vill i den egna besättningen” men de väljer bekvämt nog att bortse från att det är det vi försöker göra. Att vi överhuvudtaget för upp det här till diskussion beror på en oro att det inte kommer att finnas några tjurar vi vill använda om utvecklingen fortsätter i den här takten. Det handlar för den skull inte om att vi motsätter oss avelsframsteg, men det är skillnad på korsningseffekt och verklig utveckling.
När jag först kom i kontakt med föreningen för fyra-fem år sedan lyftes frågan om risken för inavel om tjurbasen blev för snäv. Det verkar som om flera av dem, som då sa att risken för inavel var minimal, nu går i bräschen för RDM och säger att vår ras kommer att försvinna om vi inte omedelbart tar in något nytt. Det får väl ses som ett väldigt misslyckande i aveln om det verkligen har gått så fel så snabbt…..?!?
Holsteinaveln höll ju på att förstöra sig själv genom att ensidigt fokusera på mjölk i stället för en balans mellan produktion, exteriör och hälsa som legat i fokus i SRBaveln. Om de redan gjort det misstaget, varför måste vi göra samma sak med vår ras nu? Det är ju för dess mångsidighet SRB har blivit så populär världen över.
Lite nytt blod, lite nya gener , är oftast välgörande för en ras och dess utveckling . När 25 %-tjurarna David och Bangkok började användas i Sverige hade de NTM-värde på ca + 28. Med en värdering som vi kan vara trygga med och med en eftertrraktad förbättringeffekt i exteriöregenskaper som juver, ben och reslighet . Avkomman kommer i de allra flesta fall att vara på 12,5 % HF – nivå. Och förhoppninsvis ytterligare snabb minskning i nästa kogeneration. Alltså , det som hänt SRB-rasen i och med bildandet av Viking Genetics och ett gemensamt avelsprrogram är positivt , och många genetiker t ex Bengt Lindé och Les Hansen har förklarat att det är alldeles nödvändigt för de nordiska raserna att tillsammans utveckla det röda alternativet, att bli så konkurrenskraftigt som möjligt. Det som är gjort i Danmark med inblandning av HF kan givetvis ifrågasättas,, men låt oss nu se framåt och bevaka att utfasningen av HF går planerat. Lägg också märke till att RDM-populationen är en ganska liten del av det nordiska röda. Framöver kommer så klart finska och svenska generna dominera stort.
Historiskt kan vi notera att det var inte helt enkelt att införa Finsk Ayrshire i SRB på 1970-talet. Motståndet var kraftigt. Ännu mer spektakulärt var det när tjuren Mabru användes som tjurfader. Där kan vi se ett lyckat slutresultat med bl a topptjurarna Orraryd och Brolin.
Jag håller med dig Birger, men som du säger, oftast, Holstein gener, Montbeliarde och Brown Swiss kan vi gott vara utan, för det är ju det enda nya RDM tjurarna tillför. Ska det vara så är ju RDM-tjurarna relativt sätt ganska dåliga, de bästa Holstein-tjurarna ligger ju på 34-35 i NTM, är det ”nya” gener du vill ha är det ju lika bra att ta D Oscar.
Jag har inte läst i genom vad de ledande genetikerna kom fram till men att vi ska använda RDM-tjurar med för hög Holstein-andel på dom ”rena” korna tror jag knappast att det var. Sen att det kan vara bra att ha RDM populationen med, om de rensar ut holstein-andelen till max 12,5 % är en annan sak.
Om du än en gång refererar till ”färg diskussionen” angående att korna efter finska tjurar hade vitt inslag så förstår jag inte relevansen. Om något så är det väl förespråkarna av holstein inblandning som avlar på färg, man verkar ju tro att allt som är rött och vitt är SRB. Jag är inte insatt i turerna angående Mabru, men han skulle väl vara SRB-rasens frälsare för sisådär 16 år sedan eller vad det kan vara? Han lyckades ju få fram en bra ko iaf, det kan vi inte ta ifrån honom. Men ser vi på hans egna juverbedömning har han ju inte tillfört speciellt mycket på juver. Benen var det inget fel på, men om SRB-rasen blev frälst det vet jag inte.
Orraryd har Backgård som far. O Brolin har Ipollo. ingen utav dom tjurar som kom efter mabru själv kan kallas lyckade. dom ligger oftast minus på Juver vilket redan är för dåligt i rasen. någon enstaka ligger visserligen bra på ben. dom flesta har positiv dotterfertilitet. det kallar jag för korsnings effekt. Är det verkligen relevant att hänvisa till den finska Ayrshirens intåg på 70 talet. Det är långt ifrån så kontroversiellt som dagens hf inblandning. SRB har avlat med Ayrshire i 150år. Finnarna tog in avelsmatreal både från Sverige och Skotland när dom bildade sin ras. Du säger att danskarna inte är något att oroa sig över i och med att deras population är så liten. Det trodde jag också när bildandet av viking blev till. Men nu har det ju visat sig att RDM inte tar utfasningen på tillräkligt stort allvar. Det tar för lång tid. Vilket kan bero på många orsaker. Men den största orsaken är nog att dom kanske fortfarande ser Holstein som ett alternativ. Sen är det ju anmärknings värt att lilla RDM nu får så stort inflytande på SRB som den får med tjurfäder som inte är godkända. Det är inte bara David, Bangkok som har använts eller används som tjurfäder. Alla genvik tjurar är ju automatiskt tjurfäder oavsett hf %. Men återigen är det mest märkliga att man inte kan respektera ett stämmobeslut från SRB-Föreningen. Bara för att Les Hansen och Bengt Lindè säger att 12.5% är högsta acceptabla nivå betyder inte det att vi måste sträva dit. Om vi nu tänker lite på framtiden så kommer det signaler om att det kanske blir ett samarbete med NRF. Dom har absolut ingen ren ras då dom har blandat allt möjligt i 30 år men framförallt lågland och ja lågland (holstein) innefattas också av Stämmobeslutet. Då kommer det bli svårt att hålla sig till 12,5%. Men man kan också ifrågasätta Norge på fler punkter tjuren Motröen är väl ett bra exp. med sitt låga avelsvärde. Hur mycket lågland är det i Motröen? Har en liten misstanke om att det vill man gärna mörka.
Det är dags att sluta slå sig för bröstet och tala om hur bra vi är. (Är man BÄST så VET andra det, man behöver inte tala om det) Faktum är att det fortfarande finns saker som behöver förbättras för att vi även i framtiden ska vara konkurrenskraftiga. Då tänker jag främst på det exteriöra, ben och juver. (precis som Millan säger)
Titta bara på vilka tjurar som varit populärast de senaste åren, så syns det ganska tydligt vad lantbrukarna efterfrågar. Populärast 2010 var R Facet, A Linné och A Sale. Vad är gemensamt för alla dessa?? Jo, de nedärver bra juver och benexteriör!
Att stå och säga att vi ska vara det ledande alternativet till Holstein, för att i nästa mening förespråka användandet av Holsteinbaserade tjurar (RDM), tycker iaf jag rimmar väldigt illa!
@ Mats I din inledning i SRB-Bladet 2 2011, ”Nu siktar vi framåt”, verkar du vilja kategorisera SRB-bönderna i två fack, utställning/exteriör och avelsframsteg/högt NTM. Några frågor på det. Vad är det som inte är avelsframsteg på förbättrad exteriör? Tycker du att det endast går att få bra exteriör/utställningskor med Kanadahärstamningar? Vad är det som säger att det är dålig produktionsekonomi i att ha bra exteriör? Jag tolkar det som att du tillhör det senare ”facket”, hur kommer det sig då att du själv använder tjurar från Kanada hemma?
Jag ser det som god produktionsekonomi att ha en bra exteriör på korna.
Jag får tacka för inbjudan här till denna debatt. Bra eftersom att Senaste avelsnytt och framförallt SRB bladet var ett enda stort propaganda blad för Holstein. Man försöker enligt min mening förminska våra argument med att säga att vi är bakåtsträvare och inte tar ansvar för framtiden eller allt som oftast så kommer det inga argument alls utan endast våra åsikter med tillkommande kommentarer från andra sidan. Spel mot ett mål kallar jag det. Framledes önskar jag en öppen debatt till finalen på stämman utan några anklagelser om person påhopp och censur. Med hänvisning till det inlägg från Lars Erik som inte fick publiceras i Husdjur nr 6-7. Person påhopp är när man talar illa direkt om en person hur han/hon ser ut talar eller uppför sig. Inte om man framför saklig kritik till en tjänsteman, styrelse eller ett företag. Får vi inte ha en saklig och öppen debatt så begränsas våra demokratiska rättigheter och ännu mindre chans att utgången blir till SRB-bästa. Man skriver också att det skall finnas utrymme för alla medlemmar i SRB-föreningen gör det verkligen det?
Till detta så bifogar jag Inlägget som blev censurerat så kan alla här var och en avgöra om den innehåller något person på hopp. Det gick visst bra att publicera den i land lantbruk nr 25 17/6 2011.
Husdjur nr 6-7
SRB forum
Jag hoppas vårmötet i Hörby blir en början till en ny SRB förening som kommer att synas och höras mer och framförallt att avelsledning och rasstyrelse måste lyssna och ta hänsyn till beslut som antas på våra stämmor. 2011 årsstämma i Bollnäs är den viktigaste stämman på många år när det gäller SRB rasens framtid. Ska danskarna lyckas även denna gång att köra över SRB och FAY med sin lilla RDM population som ur SRB synpunkt är korsningsdjur. SRB och FAY är flaggskeppen för den röda rasen i världen och ska hållas rena från HF för att kunna vara ett alternativ. Avelsledare Lars Nielsen förklarade på vårmötet hur han tänkt sig att SRB och FAY ska använda RDM korsningar och RDM ska använda våra renrasiga FAY/SRB tjurar för att på så sätt nå målet med högts 12,5 % HF eller andra raser i den röda populationen Ett riktigt kla-vertramp vill jag säga. Vi har ett stämmobeslut att tjurar som används i avel får ha högts 12,5 % eller annan ras. Detta beslut råder inget tvivel om och ska respekteras och efterlevas så länge inget annat beslut tagits.
Varför ska SRB-rasen hela tiden förnedras med t.ex.
– lägre tjurkalvspriser
– Viking Genetics vill göra RDM, SRB, FAY till Viking Red inte ens namnet får vi behålla
– Gårdsnamnen på våra tjurar har danskarna bytt ut
-12,5 % HF andel har blivit 25 % eller mer i Danmark
När Viking Genetics försvarar 62 i juvervärde på en tjurmoder då undrar man vad vi haft för avelsledning i SRB. Framledes kommer vi inte ens att ha någon svensk avelsledare med SRB rötter. Dock får vi en duktig genetiker.
Med detta vill jag önska er en skön sommar och SRB vänner det är ett vägval för SRB-rasen så res till Bollnäs och gör din röst hörd!
Väl mött
Styrelseledamot Lars-Erik Karlsson
Hej!
Tänkte förmedla några faktauppgifter till diskussionen.
Användningen av RDM-tjurar med mer än 12,5% HF var 3 år bakåt och till och med januari 33841 doser.
Dessa semineringar har hittills resulterat i att det nu finns 4362 hondjur i SRB med 12,5% HF från RDM, 235 med 14% och 94 med 32%.
Totalt användes 266 683 röda doser för seminering på SRB 2010.
Den tjurmoder som åsyftas i Lars-Eriks artikel hade 80 i fenotypvärde för juver när beslut om att köpa kalven togs. När tjuren satts in i semin gjordes en ny besiktning, då hade hon sjunkit till 62 . Tjuren, 2774 VR King, har nu fått ett blended index på juver som ligger på 99.
Hörs! Alf Eriksson
Om vi utgår från att att RDM seminerats jämt under de tre åren så utgör de alltså ungefär 5 % av semineringarna på SRB korna under 2010. Man har alltså ännu inte orsakat allt för stor skada, men vi måste sätta ner foten nu innan detta blir ett allvarligt problem för SRB-rasen.
Stolpskottet till tjurmoder ifråga har gett upphov till 2 insatta tjurar, 2774 King och 2786 Kim. Hon har alltså troligtvis blivit spolad på Viken och man därefter köpt in tjurkalvar från embryona. På samma bedömning har hon även 76 i bedöming på kropp och 76 på ben. Hade varit roligt att veta vad hon låg på i dessa i första bedömningen med.
Personligen tycker jag inte att en ko ska kunna tappa så mycket mellan två bedömningar. Jag vet att du och jag Alf har pratat om något slags index där man även bedömmer tredjekalvare och kan få ett mått på hållbarhet på exteriören. Kanske dags att slå våra kloka huvuden ihop och fundera ut ett lite mer detaljerat förslag?
Lite kuriosa till Kim och King. Bedömde en av varje här i tisdags.
Kim dottern fick 67 på kropp, 69 på ben, 65 på juver och 65 på helhet
King fick 68 på kropp, 85 på ben, 75 på juver och 75 på helhet. Dock ska jag säga att jag är osäker på om King dottern verkligen är efter King då det står Gunnarstorp på båda semineringarna i kokortet på modern. Hon är dessutom trögmjölkad så ska nog ta ett test på henne.
Tyvärr var det ju inte bara den här tjurmodern jag anmärkte på sen fanns det ju: 3-9054 Sam. 3-9055 Loffe, 3-2959 Luther, 3-2796 Kiri, 3-2917 Talang, 22-6675 Larsen, 3-2871 Amarant, 3-2751 Viken, 3-2669 Burns och 3-9129 Evan.
Jag gav Bårström papperna efter vårmötet men han gav tillbaka dom. Alla tjurar utom Evan låg iofs på väntelistan, med den låg på ungtjurslistan fortfarande. Ska man ha nån jävla trovärdighet när man säger att bedömningarna inte var så dåliga när man satte in tjuren får man väl ändå ta åt sig lite och visa lite handlingskraft när det finns nåt man kan göra. Sista jag hörde nu var att ungtjursanvädningen har minskat på SRB-sidan och att genvik+ inte står för hela ökningen. Man kan ju undra varför?
Jag valde bort SLB för ett antal år sen, samma sak gör jag nu med RDM. Tycker att dom har fört med sig för mycket svåra kalvningar, det var ju det jag ville komma ifrån när jag satsade på SRB. Och djur över 12,5 % HOL blir ju inte stamboksförda. Så jag ser det inte som nåt problem.
Har ensilerat för fullt så jag har inte haft tid att kommentera. Mycket bra synpunkter men några reagerar jag på:
Björn: Min Helen har Conn som mf, inte hjälpte det då där…Och jag behöver kor som kan mjölka!
Robert: Du kan väl inte allvarligt mena att senaste SRB-bladet var ”ren propaganda för holstein”??? En sida i tidningen där Morten Hansen beskriver den danska modellen. Är det propaganda? Du gjorde mig heligt förb-annad, så som vi kämpar för att ni ska tycka att vi gör en läsvärd tidning.
Björn: Enkäten vi hade för nåt år sen var en undersökning hur vi ska jobba i SRB-föreningen i framtiden. Bl a ville en mycket stor % att vi skulle ha ökat inflytande över aveln. Vad är då bättre än att nån i styrelsen har insyn i den andra styrelsen ???
Angående Helen skrev du ju inte vem som var morfar från början, men är det Conn så är ju inte Landscape något alternativ. Men om det var rakare ben du var ute efter får du nog inte förvänta dig någon större förbättring statistitskt sätt med Bangkok, han har ju 102 på hasvinkel. Lite roligt att du nämner det här med mjölk. Landscape har 106 på mjölkindex och 106 på kg mjölk, data hämtat från Vikings sida. Men Viking kanske ljuger vad vet jag. Bangkok har 106 på kg mjölk och 109 på mjölkindex, 3 på mjölkindex hänger ju inte jag upp mig på iaf.
Såhär skrev jag Helen: Dilemmat med att sitta på flera stolar samtidigt under väldigt lång tid Mats är att det kan bli förvirrande att se vilken stol som är den viktigaste när de olika stolarna är i olika styrelser med olika målsättningar. Samtidigt är det ju en väldig fördel att ha direkt medbestämmande i Viking från SRB-föreningen sätt.
Jag tycker Mats är fel person att ha sitta i Viking, och SRB-styrelsen för den delen med, då han verkar förespråka användning av RDM tjurar med för hög andel Holstein gentemot det glasklara stämmobeslut som finns. Då jag anser att detta endast gynnar Viking kortsiktigt ekonomiskt snarare än oss bönder. Man får givetvis tycka annorlunda men eftersom vi har ett stämmobeslut på detta så är det det man får anta att majoriteten vill, då är det ju inte logiskt att ha någon som tycker det motsatta som sitter med och bestämmer i Viking.
Jag har ännu inte läst det senaste SRB-bladet då det har hamnat på något bra ställe som jag för närvarande inte kommer ihåg. Men jag återkommer med en egen åsikt angående det när jag läst det och bildat mig en egen uppfattning. Men av kommentarerna att döma är ju inte Robert ensam om att vara missnöjd med det sista utskicket.
Hej Viktoria.
Hoppas du fick en lyckad ensilage skörd.
Angående mitt sista inlägg på din blogg.
Jag kanske inte var tillräkligt tydlig då andemeningen i inlägget egentligen inte skulle vara kritik till SRB-Bladet, utan bara en liten känga.
Vad jag menade med propaganda var artikeln i början. När man gör ett jätte fint och då menar jag verkligen det jag är inte ironisk. Reportage från en lantbrukare i Australien. Som är väldigt nöjd med SRB och räknar upp alla gamla bra tjurar han använt och hur bra dom har fungerat. Men i avslutningen är man väldigt noga med att visa på vilka danska tjurar som använts med oacceptabla inslag av Holstein enligt SRB stamboksregler. Det var fem bilder med i artikeln på alla var det fina bilder på döttrar alla efter RDM tjurar med mycket HF i. Den bild som jag kanske blev mest upprörd över var den som var stört och överst. En illröd Ascona (62.5%HF) dotter visserligen snygg till och med jag kan erkänna att det finns fina Holstein kor. Men det är inte det som är hela poängen. Poängen är att jag tycker det är dålig marknadsföring för SRB att visa bilder på ur SRB:s synvinkels sett Holstein kor i ett reportage om just SRB. Och allt detta efter en debatt som förs här och nu. Där det är viktigt att alla får göra sin röst hörd.
Jag vill verkligen poängtera att Jag tycker att SRB-Bladet annars har varit än väldigt bra tidning med roliga och givande reportage. Speciellt det föregående numret. 2011 nr 1. Som var ett lyft med fina bilder på bra tjurmödrar och gamla hålbara SRB kor. För det finns fina SRB också. Den var verkligen läsvärd. Har för mig att den skickades ut till alla som hade mer än 10 SRB kor oavsett om dom var medlemmar eller inte. Det kallar jag för riktigt bra reklam för Rasen och Föreningen.
Till skillnad från Avelsnytt. Där har vi i flera år fått stå ut med en skarp marknadsföring av RDM tjurar med höga HF% i SRB sammanhang.
Jag hoppas med detta att jag har gjort dig lite lugnare.
Med hopp om en fortsatt givande debatt om vad allt det här verkligen handlar om. En så ljus framtid för SRB som möjligt.
Hej SRB-vänner!
Det här skulle kunna skrivas väldigt långt, men sammanfattningsvis delar jag Viktorias åsikter. Debatten är bra och jag önskar att fler medlemmar engagerar sig och kommer med idee`r till viktiga framtidsfrågor.
Christer Ljungqvist
Hej
Nu är det rejäl fart på bloggen.Jag kan hålla med om att det blev många foto på kor efter danska tjurar i artikel från AU. Det var de lantbrukaren skickade med och flera står det om i artiklen. Bildtexterna jag skrivit kunde varit mer informativa. Aks Katie är tjurmoder, Moberg är efter T Bruno, Aks Birdie har 7 generationer skandinavisk härstamning, Aks Hilda var den excellenta dotter det står nämnt om , Beaulands Ascona vann 3:e pris på en utställning alla raser.
Det är ju roligt att läsa hur bra det går för vår ras utomlands, Usa , Australien mm.
SRB / Holstein korsningar som där går långa sträckor ( mil ) utomhus varje dag, året runt. Jättetrevligt & bra för lantbrukarna där . Men väldigt orelevant( eller skriver man kanske irrelevant ? , ursäkta min okunninghet ! ) för oss.
För så ser inte förutsättningarna ut riktigt här hos oss här på hemmaplan . Här vill vi ha en renrasig ko som klarar att gå inne på ett betonggolv 9 månader om året. Vilket de tydligen alltid inte gör, eftersom många lantbrukare klagar just på benen hos srb kon.
Frågan kvarstår . Varför minskar srb rasen , inte är det väl bara rdm-blodet/tjurarna det beror på, eller ?
Jag håller med dig. Att det går bra på exporten är väl bra, bara pengarna kunde gå till utvecklingen av rasen här hemma i lite större utsträckning. En anledning till att rasen minskar, tror jag, är att det finns så mycket myter. Dom borde vi ta död på tex funkar inte i robot, funkar inte med fullfoder osv Och vi måste lyfta fram dom goda exemplen.
Ja, myter finns det gott om . Även när det gäller exteriören hos SRB. Som jag även påvisat vid ett par tillfällen i SRB-bladet. Benen, speciellt fotvinkel, klövhälsa, och haskvalité, är något bättre hos SRB jmf Holstein . Och när det gäller juver beror Holsteinkons fördel främst på att hon har ca 6 cm resligare kropp och därmed automatiskt får grundare juver.
I vilken utsträckning korna tappar juver i 2:a resp 3:e laktation är svårt att se i statistiken . Tyvärr vill inte Svensk MJölk ( trots mycket långvarigt tjat från mig och andra ) skilja på utslagsorsakerna dålig juverform resp. trögmjölkad
Myter och diverse påståenden finns det verkligen. Synd att svenskmjölk inte vill lyssna hade dom något motargument varför det inte går att lösa? Där få vi nog tjata lite mer.
Hej !
Det har tagits upp många intressant sakfrågor som jag gärna vill diskutera, allt efter tiden medger. I dag vill jag ta upp ett annat ämne. I flera inlägg har Mats lämplighet som ordförande, i både Viking genetics röda kommite och i SRB-styrelsen ifrågasatts.
Jag vill uttrycka mitt fulla förtroende för honom på dessa poster. Han har den kunskap kompetens och de kontakter som behövs för sådana uppdrag. Kombinerat med en realistisk helhetssyn, gör det honom synnerligen lämpad att fortsätta ”sitta på båda stolarna”.
Håller med Alf fullständigt!!
Intressant debatt detta!
Apropå att SRB rasen minskar så har jag lite tankar:
Jag är en väldigt genomsnittlig mjölkbonde i Sverige så jag tror många tänker som jag.
Vi har lösdrift sen 2002 o robot ca 65 kor .SRB andel 70 % SLB resten.Mitt avelsintresse går ut på att ha djur som fungerar bra o producerar mjölk så jag tjänar pengar till min lön.
SRB kons fördelar är starka friska djur med livsvilja men nackdelarna är resligheten kombinerat med att de ofta tappar juvret och att många är för trögmjölkade.De går helt enkelt inte att koppla i mitt robotsystem eller ockuperar min enda mjölkmaskin för lång tid.
SLB -korna har sällan detta bekymmer men sämre ben o livsgnista.
SLUTSATS.
Jag som bonde ser inte som min uppgift att hålla SRB rasen ”ren” .Från bondehåll har det länge påtalats dessa brister hos SRB kon men AVELSLEDNINGEN som bestämmer verkar int förstå eller bry sej om de praktiska konsekvenser som det får för mej som mjölkproducent.Detta får som följd att jag använder de tjurar som jag hoppas ska ge mej det önskade resultatet.Jag har använt en hel del RDM tjurar med som jag hoppas bra juver o mjölkbarhet
Den tekniska utvecklingen inom jordbruket gör att avelsarbetet måste hänga med.
Jag VILL använda SRB men utbudet är för litet om mina önskemål ska uppfyllas.
Hej
När det gäller utgångsorsakerna med bla dålig juverform och trögmjölkad så kommer Svensk Mjölk att se över detta i samband med kokontroll /KAP- projektet. Så det finns hopp.
Hej
Jag tror många att av framtidens mjölkproducenter delar Anne-Marie´s åsikter.
Tjäna pengar med väl fungerande djur.
Mats har mitt fulla förtroende och stöd.
Att det är omöjligt att tjäna pengar på mjölkkor utan korsningseffekt är nog ännu en av alla myter. Det är synd att så många från SRB-föreningens styrelse inte tror på sin egen ras och är fullt beredda att slå undan benen för den och dem som tror på och gläds åt dess kvaliteter.
Vi slår inte undan benen på någon och vi tror visst på vår ras! Men vi accepterar att RDM finns i vårt samarbete i Norden. Och sen är det upp till den fria viljan att välja eller välja bort. Det rör sig trots allt inte om så särskilt många djur.
Angående trögmjölkad som en egen utgångsorsak så vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Det har varit ett önskemål från bondekåren sen början av 2000-talet.Det kan bara tyda på ovilja oförstäelse eller nonchalans att det inte finns redan.HUR SVÅRT KAN DET VARA ATT LÄGGA TILL EN SIFFRA?
Jag gillar mina SRB-kor men om man blundar för deras nackdelar så finns det färre o färre kvar att tycka om
Jag känner flera bondekolleger som helt har bytt ras o de gör det av nån anledning eller hur?
Sluta slå dövörat till o lyssna på de bönder som överger rasen istället för att dumgöra dem
Trögaste tröga Svensk Mjölk. Ang frågan om utslagsorsaker är det nu 20 år sedan jag började lobba mot tjänstemän på Sv Mj, idogt återkommande nästan årligen . Motargumentet jag oftast fått är att det kostar miljoner med programändringar, samt att djurägarna inte klarar av för många koder. . Samtidigt har jag noterat att en del tillägg smugit sig in på Sv Mj eget initiativ. Du kan tro Ann-Marie att jag har både skrattat och gråtit i 20 år ! Tur att Lina är hoppfull. Men projekt kan ta tid hos Sv Mj , misstänker jag.
Låt då SRB vara SRB och RDM vara RDM, så kan a l l a vara nöjda. Även i framtiden.
I den enkät som medlemmarna fick för ett par år sen så ville de flesta att SRB-föreningen skulle vara en oeroende förening. Hur kan man vara oberoende när samma folk sitter i viking och SRB-föreningens styrelse?
Det talas mycket om holstein men det verkar vara helt fritt för andra raser. Hur kan tex en grav korsningtjur som Alfa få ett SRB-stamboksnr.?
Svar till Klas J
Frågeställningen var varför SRB rasen minskar i antal.Med dina tankar tror jag det kommer att gå jättefort.Jag tror att mjölkproduktionens utveckling med stora besättningar o tekniska lösningar gör att framtidens ko ser lite annorlunda ut än hittills.Vill man ha kvar rasen går det inte att blunda för det.Jag tror att den typiska SRB besättningen är en mindre gård.Det är inget fel med det men i framtiden är det svårt att driva såna jordbruk.Vi måste förstå vilken typ av ko framtidens mjölkproducenter behöver.Annars älskar vi ihjäl vår kära SRB-kossa!!!!!
Jag håller med dig Anne-Marie att framtidens ko-ideal kommer att se annorlunda ut. I dagsläget mjölkas ca 20 % av Sveriges kor i robot, om 10 år tror jag att den siffran är minst 50 %. Det är med andra ord dags att börja robotanpassa SRBn om hon ska ha en bra chans att överleva i framtiden.
Juvrerexteriören är vi överens om att den är för dålig, resligheten behöver bli något högre i snitt , 138 som det är idag behöver bli 140 men inte mer tycker jag. Då får man bara mer problem med klövar och trögare kor.
Angående att SRBn skulle vara trögmjölkad tror jag att det är ett problem du har med dina ko-familjer, statistiskt sett skiljer det sig inte mellan SRB och holstein. SRB ligger 5,24 och SLB på 5,29 i populations medeltal. Här ligger vi på 3,3 kg/minut i snitt med 85 % SRB.
Jag har känt som du att vad håller avelsledningen på med egentligen? Hade en period då jag skyllde alla fel på Viking att korna hade så usel exteriör hemma. Sen kom jag på den brillianta idén att jag kan ju faktiskt välja själv vilka tjurar jag vill använda. Så jag införskaffade Genvägen-programmet. för 2100 kr så nu lägger jag planen själv. Då behöver jag inte köra några usla ungtjurar, husdjursföreningen verkade ju använda oss som dumpningsplats för de sämsta ungtjurarna. Jag behöver inte köra några tjurfäder för jag skiter fullständigt i att få sälja några tjurkalvar, vill Viking köpa nån tjur efter mitt sätt att avla så kul, visst får dom det. Och så får jag det stora nöjet att känna att jag verkligen har kontroll över mitt eget avelsarbete, så det är något jag kan rekommendera, kasta ut avelsrådgivaren och lägg planen själv, 2100 kr som engångs kostnad är lätt värt nöjet. Sen tillkommer 7 kr/ko i avgift till Svenskmjölk och 70 kr/nedladdningstillfälle. Det enda dom gör här är exteriörbedömning, jag tycker det är viktigt så här bedömmer vi alla förstakalvare, när exteriören blivit bättre ska jag nog försöka tjata in oss Elitbesättningsruljansen med, men det dröjer.
Har skrivit det förut men det är värt att upprepa, trots att utbudet är så enormt mycket större på Holstein sidan tycker jag att det är lättare att hitta SRB/FAY och enstaka RDM/CAY-tjurar att använda. Det enda jag efterfrågar egentligen är att fler tjurar finns tillgängliga sorterade.
Nu tänker jag inte bränna mer krut på debatten här, men jag kände att det kom så mycket negativt angående SRB-kon och robotmjölkning så det är bäst att påminna om att det finns stora besättningar med SRB där det funkar bra med.
Tack för debatten, vi syns och hörs på stämman.
Hej!
När det gäller mjölkbarheten, togs det beslut på senaste NAV-mötet att vikten på den skall höjas efter det att klövavelsvärdena införts i avkommebedömningen.
Att visa på SRB rasens alla goda sidor är en pedagogisk uppgift. Många små positiva egenskaper, där mastitresistensen kanske är den tydligaste med 25% färre antibiotikabehandlingar, bidrar till att väga upp totalekonomin till samma nivå som HF.
Den större mjölkmängden är så lätt att se. Att kostnader i form av arbete foder och sämre hälsa äter upp merintäkten är inte lika tydligt.
Att fortsätta utveckla SRB med de möjligheter vi har tillsammans med FAY, RDM och också gärna NRF, tror jag är det bästa vi kan göra för rasens framtid. De mest använda tjurarna Facet, Asmo Sale och Linne, som nämndes i ett av inläggen, kommer från var sitt Viking land.Hade vi varit kvar i Svensk Avel hade vi troligen haft betydligt mer begränsade möjligheter att använda Facet och Asmo Sale. Valmöjligheterna blir betydligt fler, och utan VG hade vi förmodligen inte kunnat könsseparera nån SRB–sperma alls. Problemet där är ju att vi inte vill placera alla bra tjurar i Assentoft pga risken att något hälsomässigt problem skulle drabba just den tjurstationen. Kostnaden att göra separerigen även i Sverige och Finland blir hög.
Tack för givande inlägg!
Den gemensamma avelsvärderingen i NAV
PS
Glömde säga att könssepareringen fanns i Assentoft före Viking bildats.
Det är som Björn säger viktigt att välja rätt tjurar för den egna besättningen. Det är också viktigt att titta över den egna besättningen i god tid före ett systembyte och börja avla för det nya systemet. Jag tycker det är synd att rasen som helhet får skulden för att man i vissa besättningar råkat få olyckliga tjurkombinationer som lett till sämre funktion.
Det finns flera robotbesättningar som anser att deras röda kor är de som fungerar bäst i roboten, tack vare att de är lite mer energiska. Stora besättningar med mycket djur borde ju ha allt att vinna på att satsa på friska djur med effektiv foderomvandling. SRB har i flera oberoende undersökningar stått sig bra ekonomiskt. Men här på bloggen predikar jag ju förmodligen för de redan frälsta.
Jag tycker att årets stämma borde användas till att utarbeta en lite mer aggressiv marknadsföring av SRB än vad vi har haft senaste åren, med stort tryck på rasens ekonomiska fördelar! VI är med all rätt stolta över vår ras men vi måste komma ihåg att tala om det för nån också 🙂
I ett läge med varierande lönsamhet i landets mjölkproduktion är det INTE liter mjölk som räknas utan det som står på sista raden i bokslutet.
Instämmer fullständigt! Bra skrivet 🙂 Här på gården har vi alltid haft fokus på bra juver. Det är inte många tjurar med minus på juver som har används genom åren. Och vi är faktiskt nöjda med juvrena. Alla har inte utställningsjuver, men just nu har 100% funktionella juver dvs alla funkar utan problem i roboten, och det är ju det som är huvudsaken + det som kommer ur juvret, förstås!
Man måste också kunna köpa bättre djur än man har hemma.
På holsteinsidan finns det varje år flera elitauktioner, det behövs också elitauktioner för röda djur!
Det är tråkigt när juvret släpper redan på en andrakalvare. Dåliga juver finns hos bägge raserna, jag har sett juver som släppt även på holsteinkor. Jag har arbetat på två olika gårdar, där korna mjölkades med en Lely mjölkrobot. Bägge gårdarna hade mellan 60-70 mjölkkor. Den ena gården hade nästan bara holsteinkor och den andra övervägande SRB. Ägaren till holstein besättningen köpte sperma från alla aktörerna i Sverige. Faktum är den att det var mindre problem i den besättningen med SRB än det var i besättningen med holstein. I holsteinbesättningen var det alltid mellan 6-10 kor som fick hämtas in till mjölkningen vid de två tillfällena om dagen då jag gick igenom listorna över mjölkningarna. Några av förstakalvarna var så resliga att roboten inte kunde mjölka dom. Andra kor hade så tätt mellan bakspenarna så man fick sitta och hålla isär juverhalvorna för att roboten skulle kunna mjölka dem. En sommar hade vi så hög cellhallt, att vi fick klass tre i två tre månader i rad. Nästan hälften av korna var trespenta. Dessutom hade vi problem med ben och klövar. Sådana problem hade vi inte i besättningen med SRB-djur. Där var det som högst 2-3 djur som behövde fösas till mjölkningen. Där var det däremot problem med att ett par av korna efter tredje kalven blev så låga att roboten inte kunde mjölka dom utan hjälp.
Enligt min åsikt är det framför allt tre egenskaper som är mycket viktiga att avla på om man har robotmjölkning. Det är en resligare ko (SRB), avståndet mellan fram för allt bakspenarna (SRB och SLB) samt utströmningshastigheten (SRB). SRB-kon behöver bli resligare om den ska passa i ett robotsystem. Det har skällts så mycket på inblandningen av röd holstein i SRB, men det har varit räddningen för min del när jag har valt tjur. På användningslistan för SRB finns det för närvarade flera tjurar som ger bra juver på sina döttrar. Tyvärr blir flera av deras döttrar för lågställda och har för tätt mellan bakspenarna för att platsa i en robotbesättning. Inte heller alla de tjurar som är rekommenderade som robottjurar är helt lyckade. De ger för lågställda döttrar eller har för tätt mellan bakspenarna. Men ett mycket större problem för SRB är utströmningshastigheten, om är lägre för SRB än för holstein. Det kommer verkligen att vara en black om foten för SRB. De tjurcentraler som avlade med SRB gjorde en stor dumhet när de i början av 1990-talet slutade att mäta utströmningshastigheten på dottergrupperna. Det kan stå rasen dyrt.
Jag har ofta fått höra att SRB-kon inte passar i lösdrift och robotmjölkning. Men jag tror att SRB-kon är en utmärkt ko att ha i lösdrift. De har bättre ben och klövar än holsteinkon, det finns det studier på. Dessutom har SRB-kon bättre juverhälsa och lägre cellhallt än Holstein kon och det är en viktig egenskap vid robotmjölkning. Jag har varit med på EFA-möten för robotbesättningar och alla dessa besättningar ha haft eller har problem med höga cellhallter i mjölken. Jag läste nyligen i en husdjurstidning att cellhallten har stigit på landnivå och att vi inte längre hör till de bättre länderna vad gäller medelcellhallten i mjölken. Orsaken till det är enligt författaren ras byte och robotmjölkning. Då blir det ännu viktigare med en ras som har låg cellhallt i mjölken.
Hälsning Roger
Oj, du har verkligen hittat ett gammalt ”hett” inlägg! 🙂 Men ack så aktuellt. Visst är det ju så: båda raserna har sina käpphästar, SRB´s mer synliga än HOL, förutom det där med benen. Och man ser ju ofta framtunga juver med täta bakpenar på dom. Fokus är ju nu på mjölkbarheten i och med nya avelsrevisionen.