Nu är det vinter här-  mellan -10-14 grader kallt och snö! Skönt med lite snö som lyser upp men har inte vant mig vid ”kylan” än.

Vintervy över ladugårdarna

Provsvar från leverbiopsiderna som Idisslarkliniken var här och tog innan jul har kommit. Det var inte kopparbrist hos korna men däremot så låg 2/3 (den fjärde gick det inte att analysera ifrån) lågt på zink. Den tredje kon låg även precis över gränsvärdet för godkänt för zink. Zink påverkar bla immunförsvaret så det är också en intressant aspekt. Så nu har vi med hjälp av foderrådgivaren tittat över mineralerna och ska börja ge korna ett mineralfoder med mer zink. Vi kommer även att lägga till magnesium då vi ibland har någon ko som lägger sig i pares något dygn efter kalvning och det är tydligen ett tecken på att det snarare är magnesiumbrist än kalkbrist. Men eftersom att kalken som man ger även innehåller magnesium så blir kon bra.

Personalmöte, slakt (12 st kor och 2 kvigor, det har varit slaktkö) och djurflytt är det större grejerna i ladugården den här veckan. Ute är det rätt lugnt, killarna försöker att reparera förutom foderblandning och ströning åt djuren som går på djupströbädd.

Annars diskuterar vi rätt intensivt vad vi ska göra åt alla våra akuthalta kor, det är både tråkigt för kon och det blir väldigt mycket arbetstid för att fixa dem. Men det är svårt att veta vad som är hönan eller ägget…Lång ståtid, verkning, underlag?? Finns nämligen inget specifikt att ta på, det är kor i alla grupper och alla möjligt fel- bölder, limax och blödning. Är alltid något att fundera på när man har mjölkkor 🙂